ANNONS

Ta det lugnt – julen varar ända till påska

Sussanne Persson i Bro församling.
Sussanne Persson i Bro församling.
Sussanne Persson i Bro församling.
Sussanne Persson i Bro församling.
Juleljus.
Juleljus.
När klapparna är öppnade, mellandagsrean avklarad och nyårsraketerna avfyrade är julen över för många. Men inte för Bro församling - där firar man julfest i januari.
ANNONS

För gemene svensk tycks julen börja allt tidigare. Juldekorationer syns i affärerna redan i oktober, många julmarknader och julbord klaras av i slutet av november och vid första advent åker hela julpyntet fram.

Det syns också en trend att allt fler köper sina julgranar tidigare och tidigare.

– Till första advent hade vi tre gånger så många beställningar som vid samma tid i fjol, säger Anna Benson, vd på Smålandsgran som säljer granar på nätet, till Mitt i Lidingö.

Kanske är det då inte så konstigt att julen tar slut kort efter julafton för många. Men enligt den kristna traditionen har julen då precis börjat.

– Det börjar natten mot juldagen som egentligen är den största dagen, säger Sussanne Persson som jobbar i Bro församling.

Som kristen gör Sussanne skillnad på advent och jul.

– Innan jag som vuxen gjorde ett aktivt val att vara kristen gjorde jag inte det. Första advent åkte hela kittet fram, tomtar, stjärnor, adventsljusstakarna och jag lade Jesusbarnet i krubban. Men advent betyder ankomst, vi väntar på något. Och under väntan kan man gärna vara lite mer tillbakadragen och reflekterande.

ANNONS

Så – i Håbo-Tibble kyrka hålls julfesten traditionsenligt den 6 januari, på trettondedag jul med sång, fika och dans kring granen.

– Enligt traditionen kom de tre vise männen fram på trettondagen till stallet. I många länder där de är katolska och ortodoxa kristna firar de också med gåvor som vi gör på julafton, säger Sussanne Persson.

Hon vill gärna uppmuntra till att ta det lite mer lugnt såhär i adventstider oavsett om du är kristen eller inte.

– Det jag kan tycka är lite sorgligt är att glädjen försvinner. När folk pratar om hur de ska förbereda inför adventsfiranden är det inte glädjen som de pratar om utan det är hur ska de hinna. Advent skulle kunna handla mer om att ägna sig åt varandra, säger Sussanne Persson.

(Och nej, julen varar ju faktiskt inte till påska – utan till tjugondag Knut, den 13 januari)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.