ANNONS

Köpa julgran – tidigt eller i sista sekund?

Christina Norrby och Nikolai Johannsen köper julgran redan nu.
Christina Norrby och Nikolai Johannsen köper julgran redan nu.
Det råder delade meningar när julgranen ska inhandlas. Vissa vill ha den innan första advent medan andra väntar till dagen innan julafton. Vid Lucia brukar julgransförsäljningen på gator och torg nå sin topp.
Men en växande näthandel gör att fler köper sin gran tidigt.
ANNONS

Att köpa sin julgran på nätet blir allt vanligare. Något som möjliggör ett tidigare inköp än kring Lucia, då försäljningen på gator och torg drar i gång på allvar.

– Vi sålde våra första granar redan i februari, säger Anna Benson, vd på Smålandsgran, som tillhandahållit nätförsäljning av julgranar sedan 2012.

För ”nätgranarna” går att se tre tydliga tillfällen då beställningarna är som mest. Första advent, Lucia och dagarna precis innan julafton.
Och i år är det ännu fler som köpt sin gran tidigare.

– Till första advent hade vi tre gånger så många beställningar som vid samma tid i fjol, säger Anna Benson.

När köper du din julgran?

Christina Norrby och Nikolai Johannsen, Bromma
– Vi ska köpa den idag, min man Nikolai vill att vi ska köpa den redan nu så att de fina granarna inte hinner ta slut. Jag hade en jul utan julgran i min ungdom, det kändes konstigt. Vi ska ha granen utomhus fram tills dagen innan julafton, då tar vi in den och klär den, säger Christina Norrby

– Jag vill ha en gran redan nu, min pappa berättade för mig att de firade jul utan gran för att granarna tog slut, det här var innan jag föddes alltså, säger Nikolai Johannsen.
Susanna Berglund och dottern Alice, Bromma
– Vi kommer ha två granar, en i plast och en riktig på balkongen. Vi har alltid haft plastgran inomhus eftersom att vi har tre småbarn.
Den riktiga granen köper vi tidigast två veckor innan julafton, det känns som att den inte klarar sig längre. Vi kommer gå iväg och köpa den och välja ut en, jag har fått tips från vänner att man kan köpa ekologiska granar på nätet men det kommer jag nog inte göra.
Sawat Changseesuk, Bromma
– Vi brukar köpa julgranen i sista sekund innan julafton. Man vill ju inte att den ska stå och barra, sen tycker jag att det dödar stämningen lite på julafton om man har haft granen framme i flera veckor. Om jag fick välja skulle jag inte ha en gran alls, ,men jag tycker det är viktigt för barnens skull att ha en riktig gran. Vi kommer att gå och köpa granen och inte köpa på nätet. Vi vill välja ut våran gran själva, den ska vara bred men inte för hög då vi inte har så högt i tak.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.