Julgranar rör upp känslor

Frösunda torgs gran fick tummen ned av Ewa.
Frösunda torgs gran fick tummen ned av Ewa.
Kom och spana in Hagalunds gran, är Marias uppmaning till Pehr Granfalk.
Kom och spana in Hagalunds gran, är Marias uppmaning till Pehr Granfalk.
Vår stadsmiljö och hur den ser ut, eller snarare ibland inte ser ut, är en fråga som engagerar. Så även utseendet på årets kommunala julgranar!

Flera läsare har hört av sig för att dela sin åsikt.

En jämn ström av gransynpunkter har inkommit till redaktionen sen artikeln om Pehr Granfalks (M) betygsättning publicerades.

Granen på Frösunda torg har fått ett alldeles för generöst betyg, enligt Ewa.

”Hur kan denna gran få en 3:a!! Det är den fulaste gran jag sett. Gröna lampor och gröna kulor, allt i cirka en tredjedel av granen. Finns att beskåda på Frösunda torg”, skriver hon på vår Facebooksida.

Andra ber att få tona ned redan inlämnad kritik. Granen vid Västra skogen blev rätt hårt åtgången i artikeln.

”Ber att få följa upp mitt mejl förra veckan angående utseendet på granen i Västra skogen. Någonting har hänt. Verkar som om man justerat belysningen. Nu är det grön belysning på hela granen och den är fördelad på ett ganska fint sätt. Men att ge den 5 i betyg är överdrivet. Rekommenderar Pehr Granfalk att skaffa glasögon!”, skriver Leila.

En läsare som kallar sig ”En estet” har åsikter om julgranen på Solnaplan.

”Tack för möjligheten att tycka till om julgranarna i Solna. Bor i närheten av busstorget i Solna sedan snart tre år och har därmed sett några varianter av den julgran som nu står på torget. Jag förundras över hur det kan vara tillåtet att år efter år smälla upp något så extremt smaklöst till allmän beskådan. Vem står egentligen för design och utförande – finns det inget skönhetsråd i Solna? Ser ut som den smällts upp på måfå under en kafferast, vilket är pinsamt med tanke på hur många människor som dagligen passerar den där granen. Är rätten till en fin julgran en klassfråga tro?”.

Via vykort kom en hälsning från Lana:

”Ankdammsgranen som aldrig tändes – Mitt i gav den en trea – borde vara en nolla. Den sattes upp dan innan första advent, men vart tog belysningen vägen?” frågar hon.

När Lokaltidningen Mitt i ringer upp Meeri som är ansvarig för årets granar säger hon att det är osäkert om Ankdammsgranen kommer att lysa alls i år. En trasig elkontakt och strul med leverantören ställer till det.

– Problemet är att det läcker in vatten i kontakten och då slutar det att fungera. Nu är min personal där och de ska försöka blåsa den tor, och sen isolera den så att det inte kommer in mer vatten. Det kanske funkar.

Hon beklagar att man inte fått igång ljuset ännu.

– Den hörnan är ganska mörk annars. Nu står granen där som ett skelett.

Slutligen, Maria Thiessen från Hagalund tipsade även hon på Facebook om att granen där är väl värd att ta en titt på också.