Julhandeln en riktig högtid för ficktjuven

Allt fler ficktjuvar jobbar i stan. På Östermalm har polisen i år fått in 2 120 anmälningar.

Men tyvärr börjar den verkliga hög­tiden för tjuvarna nu till jul.

I trånga miljöer där stressade stockholmare jäktar fram trivs ficktjuvarna allra bäst, och jul­shopparna är lätta mål.

– Julhandeln är högsäsong för fickstölder. I december ökar stölderna med omkring 20–30 procent jämfört med en vanlig månad, säger Peter Enell på Citypolisens stöldgrupp.

På Östermalm har antalet fickstölder överlag ökat kraftigt de senaste åren. I fjol anmäldes 2 506 fickstölder i stadsdelen. Något som kan jämföras med 772 anmälningar under 2008.

Hittills i år landar siffran från polisen på 2 120 stycken – vilket innebär sex anmälningar om dagen. Och då är alltså inte tjuvarnas favoritmånad inräknad.

Under december i fjol gjordes 273 fickstölder på Östermalm, och 164 under samma månad året innan.

– Vid Stureplan sker betydligt mycket fler fickstölder än på resten av Östermalm. Men andra platser ökar i statistiken, säger Monica Alm, kriminalinspektör på Östermalmspolisen.

På sommaren finns många ficktjuvar på Djurgården. Men den gröna ön blir överbelastad av skurkar även när julen närmar sig.

– Det är på spårvagnen och på Skansen som mycket av julstölderna sker. Men också på flera platser inomhus i julruschen, säger Monica Alm som varnar för en rad tjuvfavoriter.

– I Östermalmshallen, på Fältöversten och i Sture- gallerian sker många av stölderna kring jul, säger hon.

För att stoppa tjuvarna i julruschen ska polisen nu ut och varna stockholmarna.

– Vi ska gå ut med en informationskampanj med start i början av december, och ha volontärer som står på gatorna och informerar, säger Peter Enell.

Varför är just december den värsta månaden?

– Det är trångt, vi klär oss i tjocka kläder som gör att vi inte känner beröring lika bra. Och vi exponerar plånboken gång på gång i julhandeln, då vet tjuven exakt var du har den.