Julhandeln spås slå nya rekord

Handelns utredningsinstitut, HUI, spår en stark uppgång i årets julhandel – lika stor som förra årets på omkring fem procent.

Men Tyresöborna som Mitt i frågar tänker hålla hårt i plånboken.

Jenny Nilsson, ansvarig för affärsutveckling på Skandia fastigheter, som tidigare i år förvärvade Tyresö centrum, tror på HUI:s prognos för decemberhandeln.

– Hushållens konsumtion är fortsatt stark, man har mer pengar att röra sig med och kan ändå lägga rekordstora summor på sparande. Detaljhandeln har inte haft så höga tillväxttal som vi har nu sedan finanskrisen, och det tyder på att hushållen är trygga och svensk ekonomi stabil, säger hon.

Oron i världen med stora flyktingströmmar och terrorhot tror hon dock kan komma att påverka folks vilja att ge sig ut i köpvimlet, men tillfogar att Skandia fastigheter har en kontinuerlig dialog med polisen och att man ser vikten av att ha väktare synliga ute i centrumen.

För att hjälpa affärsinnehavarna att få snurr på affärerna i Tyresö centrum tycker hon att det är viktigt att Skandia fastigheter ser till att det finns ett bra utbud.

– Vi jobbar helat tiden med att kunderna ska vara nöjda med allt från parkering till fräscha toaletter, butiksutbud och upplevelse. Även juldekoration är viktigt och naturligtvis ska vi hålla liv i traditionen med pepparkakshustävlingen, säger hon.

Under kommunens näringslivsdag i fredags korades Mia Selberg Esbjörnssons present- och inredningsbutik i Trollbäckens centrum, Home by Mia, till årets butik. Mitt i Tyresö passade på att fråga vad hon tror om julhandeln.

– Personligen, med tanke på oron i världen, tycker jag att det bästa vore om folk tog hand om varandra och kramades lite mer i stället för att storhandla. Fast samtidigt tycker jag ju förstås som företagare att det är viktigt och roligt att folk fortsätter handla lokalt. Det är ju bara så vi kan fortsätta att ha de här lite mindre butikerna med unikt utbud – och inte bara stora gallerior, säger hon.

Ska ni handla mer eller mindre än förra året?

Mitt i Tyresö gav sig ut i folkvimlet för att höra vad invånarna tänker om årets julhandel. Trollbäckenbon Robert och hans flickvän ger varandra en puss.

Tisdag 17/11. Vid elvatiden.

Berit och Stig Nilson, Bollmora: "Vi handlar så lite som möjligt i år, bara något litet till varandra. Det gjorde vi förra året också. I år ska vi förmodligen inte heller fira jul med vår dotter som bor i Ghana, så allt är lite löst."
Robert Vidén, Trollbäcken: "Det blir mindre. Jag och min flickvän sparar till en ny bostadsrätt i Bergfoten, så vi skippar alla julklappar helt i år, för lägenhetens skull. Man kan ju ge varandra en puss i stället."
Anette och Brad Stenberg Stahlnut med barnen Astrid och Lukas: Vi ska julhandla så lite som möjligt, bara tre grejer var till ungarna. Vi har precis flyttat hit efter 16 år Australien, så för tillfället bor vi väldigt trångt hos min mamma."
Sune Löfgren, med springer spanieln Samba: "Vi brukar inte ha så stor jul utan köpa något för mellan 50 och 100 kronor till de vuxna, medan barnbarnen får lite mer. Fast jag brukar krydda med lite böcker som jag tycker är bra."
Betzabell Leiva, Trollbäcken: "Jag brukar bara handla till barnen och till min lillebror och bara på second hand. Det finns affärer där man kan hitta jättemycket fina saker. Men min mamma handlar säkert nytt till barnen. "
Anita och Torgny Lundin, centrala Tyresö: "Det har varit lugnt de senaste åren. Förut när vi hade små barn och barnbarn - då var det mycket spring i affärer, men nu vill vi nog helst bara resa bort."