Lugn julhelg – med färre inbrott än normalt

Inbrott
Det har varit färre inbrott under julen än vanligt, enligt polisen.
Det har varit ovanligt lugnt på inbrottsfronten under julhelgen, enligt polisen.
– Ja, det gäller hela polisområde Stockholm Nord, säger Sven-Erik Olsson, informatör hos Stockholmspolisen.

Julen brukar traditionellt kunna vara inbrottstjuvarnas högtid. Men inte i år, enligt Sven-Erik Olsson, informatör hos Stockholmspolisen.

LÄS MER: Julen är inbrottstjuvarnas högtid

Från 24–27 december har man, enligt honom, i polisområde Stockholm Nord fått in 41 händelserapporter om befarat inbrott. Det handlar alltså om att personer rapporterat något som de misstänkt är inbrott – men i alla fallen har det inte visat sig stämma.

– Men det är lite rapporter på så många dagar. Jag har varit med om gånger när vi fått in 60 händelserapporter om befarat inbrott bara på ett dygn. Folk kanske har varit hemma mer i år, jag vet inte, säger han.

”Inbrottstjuvar” visade sig vara nattliga städare

I Täby har det skett två inbrott under julhelgen, men varken Danderyd, Vallentuna, Vaxholm eller Åkersberga har fått några anmälningar där det visat sig att ett inbrott har skett, enligt polisen. Under annandagsnatten klockan 01.32 fick polisen ett tips om misstänkt inbrott vid Söraskolan i Åkersberga. Men det visade sig vara falskt alarm.

– Det är lite udda faktiskt. Någon ringde om att två personer bar ut säckar från skolan, men det visade sig sedan att det var två städare som höll på att städa skolan, som bar ut säckarna. Det var ju en lite speciell tid att städa på, men det gör de ju som de vill såklart, säger Sven-Erik Olsson.