En julig gröt om dagen fram till julafton

Risgrynsgröt hör julen till, men vad gör man om man inte gillar den klassiska rätten? Vi lät 26-åriga gröt-instagrammaren Denise Nilsson tipsa om risgrynsfria julgrötar, en för varje dag fram till jul.

Grötintaget började redan som liten när Denise gick på gymnastik. På rekommendation från tränarna blev det havregrynsgröt innan tävlingarna för att hålla sig pigg och mätt länge.

– Men då var det bara vanlig havregrynsgröt, säger hon.

Det var först i samband med att Denise­ pluggade i Polen, där det inte fanns roligt bröd eller många laktosfria produkter, som hon återgick till gröten och började variera den mer.

– Det har blivit mycket gröt de senaste åren av den anledningen.

Själva Instagramkontot startade hon egentligen mest som en rolig grej för ett drygt år sedan. 

– Jag drev lite med en kompis som inte alls kunde förstå varför jag var så besatt av gröt. Jag vill visa henne att det kunde vara mer än bara havregrynsgröt med äppelmos. Så från början skapade jag det bara för att lägga ut bilder varje dag och reta henne lite. Sedan kunde jag inte­ riktigt sluta.

På Denises Instagramkonto  finns nu många olika sorters gröt – på sistone har det blivit mycket juliga smaker som chai, saffran och pepparkaka. Gröten kombineras med den frukt som det är säsong för och vid den här tiden på året är apelsin till saffransgröt en ­favorit.

Var får du inspirationen ifrån?

– Jag ställer mig och öppnar kylskåpet på morgonen och kollar vad jag har. Sedan brukar jag bläddra lite på Instagram ibland när det tryter. Jag tycker väldigt mycket om söta grejer så ibland hittar jag kakrecept, till exempel saffranskaka med kokos, som jag väljer att köra i grötform. Det låter ju lite ­galet men jag får faktiskt mycket­ inspiration från kakor och ­bakelser.

Här har du sex risgrynsfria grötrecept från Denises Instagramkonto One oatmeal a day.

Fakta

Pepparkaksgröt (2 portioner)

pepparkaksgro%cc%88t

2 dl havregryn

5dl vätska (det godaste är om man använder hälften mjölk hälften mandelmjölk, men går också att byta ut mot valfri mjölk och/eller vatten)

Koka ihop på låg värme, ju längre desto bättre, tillsammans med pepparkakskryddor (för den som inte orkar går det bra med den färdigblandade varianten).

Rör ned en mosad, väldigt mogen banan (ju mognare desto sötare) och lite russin. I allra sista stund knäcker du i ett ägg och rör konstant, ägget ska inte vara rått men inte heller stekas. 

Serveras med en clementin och mjölk eller kvarg med vaniljsmak, det ni föredrar, och gärna en klick jordnötssmör. 

Fakta

Lussebullsgröt (2 portioner)

lussebullsgro%cc%88t2 dl havregryn

5dl valfri vätska (krämigare med mjölk, mycket gott med mandelmjölk, fungerar med vatten för ett lättare alternativ)

Saffran efter tycke och smak 

1 mosad, mogen banan 

Vaniljpulver

1 stort ägg/2 små

Sötning efter vad man föredrar, till exempel: steviadroppar, agavesirap, ½ tsk strösocker.

Koka på samma sätt som pepparkaksgröten och servera med russin och apelsin.

Fakta

Chaigröt med vinterpäron (2 portioner)

chaigro%cc%88t-med-vinterpa%cc%88ron1 dl havregryn + 1 dl råggryn  (alternativt 2 dl havregryn)

Chaikryddor: 0,5 tsk kardemumma, 0,5 tsk kanel, 0,5 tsk vaniljpulver, 1krm ingefära/riven färsk ingefära 

Några urkärnade dadlar skurna i småbitar

1 mosad mogen banan 

Allt kokas ihop på samma sätt som pepparkaksgröten, med bananen lite senare. Som topping: skär ett päron i bitar, pudra kardemumma över, stek i kokosolja. 

Fakta

Ugnsbakad saffran- och kokoskaka med varma hallon (2 portioner)

ugnsbakad-saffrans-och-kokoskaka-med-hallonMed en stavmixer, mixa ihop:

1,5 dl havregryn

3 msk kokosmjöl (eller ytterligare 0,5dl havregryn)

1 mogen banan

1 stort eller 2 små ägg 

0,5 dl kokosmjölk (eller annan valfri mjölk)

Sötning om du önskar extra söt kakkänsla (annars sötar bananen nog) till exempel: kokossirap, agavesirap, steviadroppar med kokossmak, strösocker.

Rör sedan ned:

0,5 tsk bakpulver

2-3 msk riven kokos 

Fördela i en stor eller två ugnssäkra portionsformar som smörjts med kokosolja/annat fett. Grädda på 200-225 grader i ca 10-15 min. Servera med varma hallon och gärna kokoskvarg. 

Fakta

Sticky overnight oats

Sticky overnight oats är perfekt att förbereda kvällen innan och ta med sig påväg till jobbet. Det mättar längre, är riktigt gott och går att variera i all oändlighet. Förbered i förväg (gärna kvällen innan men åtminstone en timme innan förtäring för bäst kladdighet).

Grundrecept:sticky-overnight-oats

1dl havregryn 

2 tsk chiafrön 

1 dl mandelmjölk

1 dl kvarg 

Sen är det bara att improvisera järnet. På bilden har Denise blandat ned pepparkakskrydda, mandelspån och russin kvällen innan, och skurit upp ett äpple på jobbet. 

En annan favorit är att riva i ett äpple kvällen innan och krydda med kanel, men det fungerar också jättebra med banan och frusna bär som blandas redan kvällen innan. Dadlar, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, gojibär. Allt går att blanda ned, beroende på vad du själv föredrar, tipsar hon. 

Fakta

Ugnsbakad pepparkaksgröt (2 portioner)

pepparkaksgro%cc%88t-ugnsbakad-1Med en stavmixer, mixa ihop:

2 dl havregryn

1 mogen banan

1 stort eller 2 små ägg 

0,5 dl mandelmjölk (eller annan valfri mjölk)

Sötning om du önskar extra söt kakkänsla (annars sötar bananen nog), till exempel: kokossirap, agavesirap, steviadroppar, strösocker.

Rör sedan ned:

0,5 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskrydda

Fördela i en stor eller två ugnssäkra portionsformar som smörjts med kokosolja/annat fett. Grädda på 200-225 grader i ca 10-15 min. Servera med en sharonfrukt och/eller clementin och gärna vaniljkvarg till.