Julklappsyra på Ica i Salem

Annika Johansson, postansvarig på Ica Salem tipsar om att hämta paketen senare på kvällen.
Annika Johansson, postansvarig på Ica Salem tipsar om att hämta paketen senare på kvällen.
E-handeln når nya höjder och allt fler köper sina julklappar på nätet. På Ica i Salem översköljs man nu av paket som ska hämtas.

Den största anstormningen är just i dag – cirka 1 000 paket ska kvitteras ut. Allra värst är det från klockan tre på eftermiddagen fram till sju på kvällen.

Vad ska man tänka på som kund för att pakethämtningen ska gå så smidigt som möjligt?

– Man kan tänka på att komma på andra tider än när det är som flest här. Vi har faktiskt öppet ända till klockan nio på kvällen, säger Annika Johansson, postansvarig på Ica Supermarket vid Säby torg.

Butiken svämmar över av paket och alla får inte plats i paketutlämningen.

– Vi har bara plats för en liten del av paketen i butiken, resten är på lagret. När det finns plats här ute går vi in och hämtar mer, ­säger Annika Johansson.

Ändå får personalen hela tiden springa mellan butiken och lagret. Extra personal har kallats in.

– Det är så här i två veckor nu.

Under november och december 2012 lämnades nästan 12 000 paket ut av Posten i Salem, ­eller 1,9 paket per hushåll. 2011 var siffran 1,8 paket per hushåll.

I Botkyrka lämnade Posten ut över 49 000 paket under november-december förra året, motsvarande 1,5 paket per hushåll. ­Under samma period 2011 var siffran 1,4. Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten, säger att det ser ungefär likadant ut överallt.

– Den allra flesta paketen kommer från ett företag. Folk beställer via nätet, säger han.

I fjol blev det långa köer på vissa håll.

– Förra året var ingen riktigt ­beredd på att det skulle smälla till på det där viset när det gällde ­e-handeln. I år känner vi oss mer beredda, säger Arne Anders­- son.

E-handeln väntas fortsätta att öka de närmaste tre-fyra åren.

– Det har blivit ett naturligt sätt att handla.

Trenden är densamma över hela landet. På vissa håll har Posten till och med tvingats öppna tillfälliga paketutlämningsställen så här till jul.

Det vanligaste som handlas på nätet är böcker, filmer och hemelektronik, sedan kommer kläder och skor.