Julmarknad lämnar köphysterin

Birgitta Adolfsson i Årsta tröttnade på julshopping i stora gallerior och bestämde sig för att dra igång en egen julmarknad.

En reaktion mot köphysterin och helt enligt trenden, enligt trendanalytikern Stefan Nilsson.

– Nu är det slut med sex and the city-beteendet, säger han.

Birgitta Adolfsson möter oss på kaféet Hållbart och njutbart i Årsta. Här pryds väggarna av konst målad på gamla vinylskivor, varorna är ekologiska och närproducerade.

Det är också tanken med årets julmarknader i området, som Birgitta Adolfsson tagit initiativet till. Själv brukar hon gå på Konstfacks julmarknad varje år.

– Men där har jag fått stå i kö i timmar de senaste åren och det går ju inte, säger hon.

Då kom idén att bjuda Årstaborna på en egen marknad, förhoppningsvis utan köer och med en chans att samarbeta med andra lokala aktörer.

– Folk vill inte gå till stora köpcentrum, de orkar inte alltid åka in till stan och shoppa.

Marknaden är ett samarbete mellan Wip:sthlm konsthall, där Birgitta Adolfsson är engagerad, kafeet på Malgomajvägen och Årstafältets koloniområde, och på alla tre platser är marknaden öppen den första december klockan 11–15.

Inriktningen är tydlig. Hantverken är i gammaldags stil, köpvaror som barnkläder är begagnade, musiken spelas på harpa och matvarorna är närproducerade och ekologiska.

Närproducerat är det ord som sammanfattar den trend som blir allt starkare, enligt trendanalytikern Stefan Nilsson. Stressade stadsbor vill hitta tillbaka till det ursprungliga, menar han.

– Vi ser en trend inom mat och inredning där man söker rötter. Man vill veta var julkorven är gjord, och nästan veta namnet på personen som bakat pepparkakorna. Det här spiller så klart över på prylarna också där vi vill ha halmarbete och gjutjärn från närområdet, säger han.

– Det här är ett storstadsfenomen i allra högsta grad och en reaktion mot den stressade tillvaron. Vi har så långt till naturen att vi nu vill ha mer av det äkta och naturliga, sticka ner fingrarna i jorden och köpa ekologiskt. Gammaldags julmarknader med hantverk är också en reaktion mot överkonsumtionen. Nu är det slut med sex and the city-beteendet.

Birgitta Adolfsson tittar ut genom kaféfönstret. Allt som fattas nu är snön. Hittills har den lyst med sin frånvaro, men hoppas kan man ju alltid, säger hon och drar fram rullar med röda och vita band. Dem ska hon vira runt träden, så att folk blir glada.

– Jag har bott här i 15 år och mycket av mitt engagemang bygger på det. Det ska finnas en bra närmiljö så att man inte ska behöva åka in till city för allt. Och man hör att folk uppskattar att det inte är så jäkla kommersiellt allting. Här gör vi det enkelt för oss, går ihop och har roligt.

Folk vill inte gå till stora köpcentrum.Birgitta adolfsson

Fakta

Här finns fler julmarknader i söderort

Fruängens centrum, den 29/11, klockan 10–18.

Älvsjö scoutkårs julmarknad, Johan Skytteskolan 30/11, 11–15.

Marknad i Torpet Pungpinan, 30/11– 1/12, 11–15.

Sturebyskolans julmarknad. 1/12, 11–15.30.

Hökarängens centrum, 1/12, 11–16.

Godtemplargården, Älvsjö, 7/1, 11–16.

Herrängens gård, Älvsjö, 7/12-8/12, 10–16.

Västertorps julmarknad 14/12, 10–16.