Här finns julmarknaderna i Nacka och Värmdö

Nacka hembygdsförening, julmarknad, Nacka
Julmarknad i ett snöigt Nyckelviken 2012. Även i år anordnas julmarknad här.
På julmarknader hittas det som behövs för att komma i julstämning.
På julmarknader hittas det som behövs för att komma i julstämning.
Tomtar, ponnyridning och godis eller varför inte en dagstur till skärgården. I december anordnas julmarknader för alla runt om i Nacka och Värmdö. Inger Olsson vill slå ett slag för Möja.
– Här är det helt underbart, säger hon.

Även om vädret verkar lova plusgrader till helgen så går det att få upp julstämningen i advent genom att besöka någon av alla julmarknader.

I Stora Nyckelviken anordnas julmarknad den 27 november. Förutom försäljning av hemslöjd finns aktiviteter för barnen, som ponnyridning och spökvind. En kör underhåller med julsånger. Några mil bort håller Siggesta gård julmarknad hela helgen den 3 och 4 december. Där finns både försäljning, julbuffé, fika, ponnyridning och klappar som hör julen till.

Julmarknad med skärgårdskänsla

En lugnare julmarknad, helt befriad från storstadsjäkt och störande buller, går att besöka på Möja dansbana. Lördagen den 3 december ordnar Möja Kulturella Ungdomsrörelse traditionell julmarknad där. Inger Olsson är sekreterare i ungdomsrörelsen, med rötter sedan 1940-talet, och hon kan rekommendera en båttur till skärgården.
– Det går att åka Vaxholmsbåten vid lunch och sedan kan man ta kvällsbåten hem. Det finns även restauranger som håller öppet på dagen för besökare. Vi har haft julmarknaden i många, många år och det brukar vara bra med folk, säger hon. 

Fakta

Ett urval av julmarknader:

  • Julmarknad i Stora Nyckelviken: 27 november 11-16.
  • Julmarknad på Siggesta gård: 3-4 december 11-16.
  • Julmarknad på Möja dansbana: 3 december 11- 15.
  • Julmarknad på Kyrkettan: 4 december 12-15.30.
  • Julmarknad på Backeboskolan i Boo: 4 december 12-15.

Den som vill vara med och hjälpa behövande kan besöka Värmdö Röda Kors Krets på Kyrkettan i Gustavsberg söndagen den 4 december. Hör erbjuds lotterier, auktion, julpynt, hembakat bröd, hantverk, första hjälpen-material, loppis och kafé. Intäkterna sänds till insamlingen för Världens Barn.

På Backeboskolan, Vikingshillsvägen i Boo, ordnas en julmarknad den 4 december. Här kan besökarna handla hantverk i trä, ull och återbruk.