Julritt slutade med jul på sjukhuset

När olyckan inträffade hade Annelie ändrat sadlingen, vilket hennes häst ogillade.
När olyckan inträffade hade Annelie ändrat sadlingen, vilket hennes häst ogillade.
På juldagen tog Åkersbergabon Annelie Manberger en ridtur som slutade med att hon kastades av och landade på ryggen. I fem dygn fick hon sedan ligga absolut still i en sjukhussäng, med ständiga löften om operation.
– Beskedet ändrades hela tiden. Det var otroligt jobbig, säger hon.

– Plötsligt gjorde hästen ett jättestort bocksprång rätt upp i luften, berättar Åkersbergabon Annelie Manberger.

– Och när han landade hoppade han åt sidan. Jag landade på min säkerhetsväst på en knölig frusen ängsåker, men slog i skinkan. Hade jag inte haft västen hade jag skadat mig ännu mer, säger hon.

Olyckan inträffade vid Runö folkhögskola och Annelie fick åka till Danderyds sjukhus. Där fick hon veta att hon hade en bruten ryggkota och behövde opereras omgående.

Lovades operation fyra gånger

Ändå fick hon vänta i fem dygn på operationen, med ständigt nya besked. Under tiden fick hon ligga helt still, i samma position, annars riskerade skadan att förvärras, berättar hon.

– Det var otroligt jobbigt. Alternativet var att bli förlamad, för då kunde fragment trycka till ryggmärgen. Det var en sorts tortyr i sig. De frågade hela tiden om jag kände stickningar.

Med facit i hand var det väl årets sämsta dag att åka in till sjukhuset

Annelie Manberger

Nu är hon hemma igen och har börjat återhämta sig, men hon är kritisk mot sjukvården.

– Först låg jag tre dygn på Danderyds sjukhus och sedan två dygn på Karolinska i Solna. Varje dag sa de ”i morgon blir det operation”, så jag började ju fasta och så. Jag tror att beskedet i princip ändrades fyra gånger.

– Med facit i hand var det väl årets sämsta dag att åka in till sjukhuset på.

”Bara inhyrda sköterskor”

Annelie har ridit i över 30 år, men det här är första gången hon legat på sjukhus. Köerna på sjukhuset tycker hon visar att vården är underbemannad och hon tror också att hon hade fått mindre besvär av skadan om hon blivit opererad meddetsamma.

– Det behövs fler vårdplatser, fler läkare och fler sjuksyrror. På Karolinska sjukhuset hade de ingen riktig personal, utan i princip bara inhyrda sjuksyrror som sa att de ”aldrig tänkte jobba under landstinget”. Det måste ju vara ett gigantiskt fel i systemet.

På grund av patientsekretess uttalar sig inte sjukvården om enskilda fall, men på Danderyds sjukhus beklagar man Annelies upplevelse. Sjukhuset uppger också att man inte opererar några ryggskador själv, utan skickar dessa patienter vidare till Södersjukhuset och Karolinska Huddinge/Solna.

Bemanningen på Danderyds sjukhus ”god”

”I väntan på operation hos annan vårdgivare, som även bedömer och gör prioriteringar, kan patienten komma att stanna på Danderyds sjukhus”, skriver Åsa Hammar, chefläkare, i en kommentar till Mitt i.

Enligt henne var bemanningen på Danderyds sjukhus under julhelgen 2017 ”god”. Hon tipsar också om att man som patient kan kontakta särskilda patientvägledare, om man har frågor eller funderingar kring vården.

Nu är Annelie sjukskriven. Hon tar regelbundet promenader för att bli återställd, men har fortfarande smärtor.

– Jag är ganska stel. Sitta är värst, men de säger att jag ska bli helt återställd.