Julshoppare lätta offer för ficktjuvar

Fickstölderna ökar i innerstan. Men tyvärr är det först nu som den verkliga högtiden för tjuvarna börjar.

Trånga miljöer med stressade stockholmare. Här trivs ficktjuvarna allra bäst och julshopparna är lätta mål.

I hela innerstan har fickstölderna ökat kraftigt, i fjol anmäldes 10 769 fall, i år har redan 11 461 anmälts. Och då är alltså inte tjuvarnas favoritmånad inräknad.

– I december ökar stölderna med omkring 20–30 procent jämfört med en vanlig månad, säger Peter Enell från Citypolisens stöldgrupp.

I fjol anmäldes 650 fickstölder på Kungsholmen. Samtidigt är det som värst mitt i city på de stora gångstråken, på Drottninggatan och området kring Centralen. Men även utanför själva citykärnan ökar fickstölderna när det lackar mot jul.

– Citykärnan är värst drabbad, men vi ser en ökning här på Kungsholmen också, säger Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen.

Främst är det på bussen och på tunnelbanan som Kungsholmsborna blir bestulna. Men under december sker fler fickstölder även på kaféer och inne i butiker.

– När folk har fullt sjå att bära alla kassar med julklappar och släpa kundvagnar så märker de inte när plånboken eller mobilen försvinner, säger Stefan Holmén, som berättar att polisen ska synas mer på Kungsholmens gator för att motverka stölderna.

– Vi ska försöka vara ute och patrullera extra mycket, säger han.

Främst är det mobiler som tjuvarna är ute efter.

Fickstölderna minskade något under hösten när restaurangerna stängde sina uteserveringar, men de fortsatte ändå att ligga på rekordnivå.

För att stoppa tjuvarna i julruschen ska polisen nu ut och varna stockholmarna.

– Vi går ut med en informationskampanj med start i början av december. Volontärer ska stå på gatorna och informera, säger Peter Enell.

Varför är december den värsta månaden?

– Det är trångt, vi klär oss i tjocka kläder som gör att vi inte känner beröring lika bra. Och vi exponerar plånboken gång på gång i julhandeln, då vet tjuven exakt var du har den.

Sker stölderna främst på gator eller inne i gallerior?

– Både och. På dagtid är det mer inne i butiker medan det är mer vid bankomater och utanför krogen på kvällarna.

Peter Enell berättar att tjuvarnas metod ofta är att skapa trängsel i trängseln, till exempel genom att en person stoppar upp en ingång till en butik.

– Tjuven låtsas tappa något och kumpanen går på dig bakifrån och på en sekund är något borta.

Polisens tips är enkla:Ha uppsikt över dina värdesaker och lägg alltid mobil och plånbok i innerfickan.

Fakta

Fickstölder i innerstan