Julstämning – med måtta

Det tog sex veckor att montera upp årets alla ljusslingor. 644 692 ljuspunkter ska nu få oss i julstämning.

Stadens julbelysning går i traditionella skandinaviska färger och blinkar inte. Vilket är viktigt, menar Anders Hedlund på Trafikkontoret:

– För att inte bryta mot traditionerna, men också för att locka turister genom att särskilja oss från andra länder, säger han.

Kommer vi aldrig få Las Vegas-blinkande gator i juletid?

– Nej, vi baserar alltid belysningen på vitt stilla ljus.

Men i veckan monterar eljätten Fortum upp ett antal egna ljusinstallationer i mer amerikansk stil.

– När vi sätter upp installationerna drar folk på smilbanden när de går förbi, säger scenograf Bengt Fröderberg, konstnären bakom verken.

I fjol klädde han in Östermalms korvspecialists kiosk i lysande färger och placerade ett renhuvud på en balkong på Ringvägen. I år tillkommer åtta installationer runt om i stan.

På onsdag sätts en ljusslinga fast på en papperskorg i korsningen Vasaparken–Dalagatan. I vintermörkret ska det se ut som att färgglada julklappar virvlar upp ur papperskorgen. Och en färgsprakande fågelholk monteras på en lyktstolpe vid Norra Bantorget.Installationerna bryter tvärt emot stadens ljussättning med sina neonfärger.

– Jag håller med om att julbelysningen inte får bli för galen. Det skulle vara påfrestande. Men vi gör det här på lite undanskymda platser, säger Bengt Fröderberg.

Skönhetsrådet har varit bollplank för stadens julbelysning. De hade i fjol klagomål på de gigantiska renar som stod i fontänen vid glasobeliskens fot vid Sergels torg.

– I år har vi inga invändningar. Tidigare har det inte varit lika enhetligt och det har vi haft synpunkter på, säger rådets sekreterare Martin Rörby.

Han tycker ändå att man bör vara vaksam framöver, så att staden inte belyser ihjäl stadsbilden.

– Vissa butiksägare kan ibland fara iväg och överarbeta belysningen.

Renarna får i år bo nedanför en av Hötorgsskraporna.

En upplyst mistel hänger utanför Centralstationen.foto: Lennart Johansson/Stockholms stad