”Jurassic Park” inspirerade till Ekotopia

Med sonen Ossian i Hågelby. Marias förhoppning är att området förblir öppet och ett slags Hagaparken söder om stan. "I stället för Koppartälten i Hagaparken kan besökarna gå in i Hågelby gård."
Med sonen Ossian i Hågelby. Marias förhoppning är att området förblir öppet och ett slags Hagaparken söder om stan. "I stället för Koppartälten i Hagaparken kan besökarna gå in i Hågelby gård."
Frö nummer 1. Långhalsarna i filmen Jurassic Park.
Frö nummer 1. Långhalsarna i filmen Jurassic Park.
Frö nummer 2. Besöket i Randers regnskogskupoler.
Frö nummer 2. Besöket i Randers regnskogskupoler.
Efter år av motgångar var hon nära att ge upp drömmen om Ekotopia. Men nu ska journalisten, utställningsproducenten och trebarnsmamman Maria Rydbrink Raud göra Hågelby till ett av Stockholms största turistmål.

Mitt i Botkyrka Salem träffar henne i Hågelby. Det är tredje gången Maria är här sedan beskedet kom om att Ekotopia vunnit tävlingen. Hon pekar ner mot skogskanten i riktning Alby. Där intill Hågelbyleden är det tänkt att byggnaderna för Ekotopia ska ligga. Kommunen har öppnat för att bebygga mer än den yta som Ekotopia behöver. Men Maria Rydbrink Raud hoppas att dagens åkrar förblir öppna. Naturen är en del av konceptet, berättar hon.

– Det vore fint om det kunde bli stora grönytor här ungefär som i Hagaparken. Jag hoppas att folk ska kunna åka till Hågelby för rekreation, oavsett om de tänkt besöka Ekotopia eller inte.

Hon har med sig familjen när vi träffas. De har varit här många gånger förut, långt innan idéerna om urtidsparken började växa. Efter besöket på Hågelby ska den sportlovslediga familjen vidare till Cosmonova för film. Det var också genom en filmupplevelse för länge sedan ett av två viktiga frön till Ekotopia såddes.

– Jurassic Park är en av mina största filmupplevelser. Scenen där långhalsarna kommer vandrande över ängarna är otroligt vacker, säger hon.

Ett av inslagen och självklara dragplåstren till Ekotopia kommer att vara rörliga dinosaurier i full storlek. Samtidigt har hon ett ambivalent förhållande till de omtalade urtidsdjuren. Hon vill inte att folk reducerar Ekotopia till en äventyrsupplevelse och lekland.

– Det här konceptet är mer seriöst än så, säger hon.

I Ekotopia ska besökaren göra en resa från jordens skapelse till framtiden. Maria vill att besöket ska väcka tankar om människans plats i naturen och om miljöhoten. Miljötänket bakom är påtagligt. Och där spelar dinosauriernas öde en roll.

– Vi är nu inne i det sjätte utdöendet. Förhoppningen är att besöket väcker tankar om vad vi kan göra för framtiden.

Intresset för natur och historia har hon haft länge. Det var också under ett besök i Danmark för 15 år sedan ett annat frö till Ekotopia sattes.

– I Randers finns stora glaskupoler med regnskog. Det var en mäktig känsla att träda in i den miljön, säger hon.

Besökarna i Hågelby kommer att röra sig i olika miljöer. Regnskog med levande djur är en sådan. Maria Rydbrink Raud talar om lustfyllt lärande och ”edutainment”.

– Jag tror att jag börjat formulera konceptet i samband med att jag läst för mina barn. Jag vill bygga vidare på barns vetgirighet.

Först var det tänkt att turistmålet skulle ligga i närheten av Kungens kurva. Huddinge kommun nappade. Men Förbifart Stockholm och en rad olösta frågor gjorde projektet omöjligt att ro vidare. Efter ytterligare ett misslyckande i Flemingsberg var hon nära att ge upp. Men när Botkyrka kommuns affär med Familjen Lindgren havererade dök en ny chans upp. Skanska nappade och ville vara med och bygga.

– Men mycket jobb återstår. Vi ska nu hitta investerare som vill gå in som ägare när allt är färdigbyggt.