Jurist: ”Rökning inte skäl för uppsägning”

Rökare.
Rökare.
Att säga upp en hyresgäst som röker i ett rökfritt hus håller inte juridiskt. Det menar Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

Bostadsbolagen saknar möjlighet att säga upp hyresgäster som bryter mot rökförbudet, enligt Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

– Hyreslagen är en social skyddslagsstiftning och man kan inte avtala om villkor som är till nackdel för hyresgästen. Om vi håller oss till vad lagen säger så har jag väldigt svårt att tro att rökning håller som uppsägningsgrund. Det har inte hållit hittills, säger han.

Roger Höög hänvisar till ett beslut från hyresnämnden i Göteborg i våras. En hyresgäst i Varberg hade blivit uppsagd från sin lägenhet då han stört sina grannar, bland annat genom cigarettrökning. I huset rådde rökförbud, vilket stod i hyreskontraktet.

Men beslutet blev till fördel för hyresgästen, som fick bo kvar. I beslutet står att ”rökning i normal omfattning” i en lägenhet ska anses tillåtet trots förbud.

Men det ändrar inte Förvaltarens rökfria planer.

– Vi är naturligtvis medvetna om att det är så här, men någonstans måste man välja riktning. Än så länge har det fungerat bra, sedan får vi prova oss fram, säger Anders Sundqvist, Förvaltarens kommunikationschef.

Roger Höög tror på fler rökrelaterade ärenden i hyresnämnden.

– Det ska bli spännande att följa.

Han anser att det är en viktig princip att man som hyresgäst ska få bestämma över sitt eget hem.

– Oavsett vad man tycker om rökning så blir det konstigt om vissa hyresgäster inte får röka medan andra hyresgäster och de som bor i bostadsrätt eller villa får det.

 

Läs mer: All nyproduktion blir rökfri hos Förvaltaren i Sundbyberg