Juryn smälte för Sannas sång

Sanna Raatesalmi firar vinsten i den lokala uttagningen av deltagare till Väsby Melodifestival. Här flankerad av Tommy Fagerberg och Mattias Jansson.
Sanna Raatesalmi firar vinsten i den lokala uttagningen av deltagare till Väsby Melodifestival. Här flankerad av Tommy Fagerberg och Mattias Jansson.
Hon sjöng så vackert att juryn fastnade för hennes bidrag. Nu får Sanna Raatesalmi representera Väsby med Leonard Cohens ”Hallelujah” i Väsby melodifestival nästa år.

Det var för drygt en vecka sedan som det blev klart att Väsbybon Sanna Raatesalmi ska representera sin hemkommun i Väsbys egna melodifestival.

Hon var lite pirrig men hon sjöng Leonard Cohens ”Hallelujah” så fint och medryckande att juryn tyckte att hon verkligen var värd att bli Väsbys bidrag i musiktävlingen. Hon tävlade med flera andra deltagare från Upplands Väsby i Messingenhuset.

– Jag tyckte att jag sjöng som jag brukar göra – och så vann jag. Jag blev ju chockad för de andra var ju också väldigt bra. Jag skakade i händerna efteråt, säger Sanna Raatesalmi.

Hon berättar att det tog ett tag att återhämta sig från glädje­chocken.

– Ja, det har tagit några dagar att förstå vad som hände. Jag var ju alldeles omtumlad samtidigt som det är jättekul att det gick så bra.

25-åriga Sanna Raatesalmi har sjungit sedan hon var barn. Hon har sjungit ”Hallellujah” i karaoke på Händelseriket, som är en daglig verksamhet i Väsby, och hon sjunger ofta hemma. Hon säger att hon får energi av att sjunga.

– I bland när man kanske inte mår så bra så hjälper det mycket att sjunga. Man blir på bättre ­humör och orkar mera, säger Sanna Raatesalmi.

Hon tyckte väldigt mycket om Leonard Cohens låt när hon hörde den första gången på nätet för ett halvår sedan.

– Melodin var så fin, jag började nästan sjunga den på en gång säger Sanna Raatesalmi.

Sanna Raatesalmi var nära att komma till Väsbys melodifestival förra året. Hon sjöng Tommy Nilssons ”Öppna din dörr”. Men Ida Jareman var möjligen strået vassare och vann med sitt bidrag ”Jag vill vara din, Margareta”, skriven av Jan-Eric Karlzon.

Nu är det Sanna Raatesalmis tur att visa att hon minsann också är duktig även om konkurrensen med andra deltagare är stentuff.

Men det vore fel att säga att Sanna Raatesalmi redan börjat spänna sig inför tävlingen.

– Nej, jag tar det som det kommer. Jag har inga höga förväntningar på att vinna. Jag tänker sjunga som jag brukar göra så får man hoppas att det går bra.