ANNONS

Kommunen om färgattacken: ”Absolut jättetråkigt”

Grisen, Kungsängens centrum, Reuterswärd
Nu är grisen inte blå längre.
Kort efter att Mitt i rapporterat om färgattacken mot Carl Fredrik Reuterswärds gris på Kungsängens nya torg så inleddes en sanering, men mer arbete återstår.
– Den tar skada, det är klart det gör. Skulpturen är av brons och det blir färgrester kvar, säger Anna Sjunnesson, konstansvarig.
ANNONS

Carl Fredrik Reuterswärds gris på Kungsängens nya torg målades blå under natten till torsdag – men kort efter att Mitt i berättade om färgattacken så sanerades skulpturen på torget i Kungsängen centrum.

Mitt i har varit i kontakt med en läsare som bor granne med torget som menar att grisen var i sin naturliga form så sent som under den dramatiska gårdagen i kommunen.
Carl Fredrik Reuterswärd är för de allra flesta känd för sin klassiska skulptur ”Revolvern med knut”.

Kulturnämndens ordförande: ”Ett slag mot var och en av oss som bor i denna fina kommun”

– Den konst som finns i kommunens lokaler och utomhus finns där för att glädja oss alla. De som saboterar riktar därmed ett slag mot var och en av oss som bor i denna fina kommun, säger Mattias Peterson (C), ordförande, kultur- och fritidsnämnden.

En expert på brons kommer konsulteras

Anna Sjunnesson är konstansvarig i kommunen. Hon är väldigt besviken över det inträffade och förklarar att även fast man nu sanerat skulpturen från den blå färgen så kommer arbete återstå.

– Den tar skada, det är klart det gör. Skulpturen är av brons och det blir färgrester kvar, det är absolut jättetråkigt att den har vandaliserats, säger Anna Sjunnesson.

Grisen, Kungsängens centrum, Reuterswärd

Foto: Läsarbild

Nu kommer kommunen se till att en specialist på brons som man arbetat med tidigare få titta närmare på Carl Fredrik Reuterswärds skulptur.

– Saneringen är till för att få bort färgen så fort som möjligt, sedan behöver den oavsett en renovering, säger Anna Sjunnesson.

ANNONS

 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.