ANNONS

Domen: 17 års fängelse för styckmordet

Innan mordet köpte 40-åringen spade, yxa, bensindunk, avfallspåsar – och betalat kontant.
Innan mordet köpte 40-åringen spade, yxa, bensindunk, avfallspåsar – och betalat kontant.
Sommaren 2017 hittades en kraftigt förruttnad och styckad kropp i en parkerad bil i Silverdal.
Idag dömdes bilens ägare till 17 års fängelse för ha mördat och styckat mannen för att komma över hans värdefulla myntsamling.
ANNONS

Den äldre mannen var intresserad av gamla mynt och hade en värdefull samling. Enligt polisutredningen hade han tankar på att sälja den och köpa ett hus på landet.

Men våren 2016 försvann han spårlöst, och den 27 juni 2017 hittades hans kvarlevor i en parkerad bil i Silverdal i Sollentuna.

Kroppen var styckad, och den rättsmedicinska undersökningen visade senare att mannen avlidit till följd av kraftigt våld mot huvudet med ett trubbigt föremål och/eller kvävning.

När bilens ägare, en 40-årig Sollentunabo, greps erkände han att han mördat den mannen och styckat kroppen i en skog norr om Stockholm. 40-åringen hade lärt känna honom när han arbetat på en social verksamhet där mannen vistades ibland.

Men senare under utredningen nekade han till mord och lämnade andra förklaringar till hur mannen dött – och hur kroppen hamnat i hans bil.

I förhör påstod han bland annat att den äldre mannen själv velat dö, och han tagit livet av sig genom att flera gånger slå sig själv i huvudet med en hammare.

Men detta avfärdades, med stöd av rättsläkarens utlåtande, av tingsrätten som anser att den samlade bevisningen tydligt pekar på att det var 40-åringen som utförde dådet.

Idag dömdes han mot sitt nekande för mord, samt för brott mot griftefriden vilket han delvis erkände. Tingsrätten delar åklagens uppfattning att motivet varit att komma över den äldre mannens myntsamling som värderats till cirka en halv miljon kronor.

Mannen döms även för grovt bokföringsbrott och grov förskingring efter att han förskingrat pengar när han drev en franchise-butik på Stockholms centralstation.

Texten uppdateras.