Insats vid bombhotad skola avslutad

Polis och räddningstjänst är på plats.
Polis och räddningstjänst är på plats.
Hotet ska ha lämnats per telefon.
Hotet ska ha lämnats per telefon.
Skolan har utrymts.
Skolan har utrymts.
Polisen har spärrat av ett ganska stort område.
Polisen har spärrat av ett ganska stort område.

Polisens insats vid den bombhotade skolan i Djursholm har avslutats.

– Inget har anträffats vid skolan och utredningen går nu in i nästa fas med att försöka analysera vad som har hänt, säger Kjell Lindgren informatör vid Stockholmspolisen

Det var under tisdagsförmiddagen som The British International School of Stockholm i Djursholm ska ha blivit bombhotat.

– Hotet kom in via en telefonsvarare som lyssnades av i morse. Vi har inte analyserat det mer än så än, men tagit det säkra före det osäkra och agerat utifrån det, sa insatsbefälet Tomas Koppelman Hellgren till Lokaltidningen Mitt i under förmiddagen.

Omkring 250 personer fick utrymmas från skolans lokaler och ett stort område spärrades av. Hotet kom in vid 9.44 till polisen och bedömdes som tillräckligt allvarligt för att spärra av både skolan och skicka dit bombtekniker.

Polisen har inte velat gå in närmare på vad hotet bestod av.

– Att säga vad hotet består av är att gå in på detaljer i förundersökningen. Det enda jag kan säga är att det inkommit per telefon och vi har bedömt att man ska ta det på allvar, säger Towe Hägg informatör vid Stockholmspolisen.

Räddningstjänst i form av Storstockholms brandförsvar, tillsammans med Täby brandstation och ambulanser fanns på plats vid skolan under insatsen, men något ingripande blev aldrig nödvändigt.

En förundersökning om olaga hot mot grupp är inledd.

När Mitt i besökte platsen strax efter klockan elva på tisdagen verkade fortfarande viss oklarhet råda.

– En grupp med tunt klädd personal från skolan är samlade kring polis och räddningstjänst för att få mer information, sa Mitt i:s reporter på plats Andreas Hagelin då.

– En viss oro är det ju såklart bland personerna som är här. Men det är ganska stort område som är avspärrat, så det är ingen större uppståndelse kring platsen.

Bland annat berördes Tynvägen och Östra Valhallavägen av avspärrningen.

På platse vid skolan fanns Brottsförebygande rådets ordförande i Danderyd Boris von Uexküll (M).

– Det är en fruktansvärd händelse, men jag är glad att polisen tagit det på så stort allvar, sa han.

Enligt utländska medier ska även motsvarigheter till skolan i Stavanger och Budapest ha blivit bombhotade. Huruvida de har ett samband med hotet mot skolan i Djursholm är än så länge oklart.

– Det är inget som går att bekräfta, men självklart tittar man både nationellt och internationellt om det har skett liknande händelser, säger Kjell Lindgren.

Hotet mot The British International School of Stockholm påverkade även Danderyds gymnasium som av säkerhetsskäl tvingades att skicka hem sina elever.