ANNONS

Demonstration mot att BB Sophia läggs ner

Hundratals protesterande har i snökylan samlats utanför landstingshuset för att demonstrera mot att förlossningskliniken BB Sophia ska stänga.

– Vi hoppas in i det sista att de ändrar sitt beslut, säger Johanna Berg, en av demonstranterna.
ANNONS

På tisdagen pågick en demonstration utanför landstinget på Kungsholmen mot nerläggningen av förlossningskliniken BB Sophia. Det var personalen som sammankallat till massmötet för att belysa att förlossningsvården på BB Sophia behövs.

Enligt Mitt i:s reporter på plats var det trots snöoväder och kyla mellan 150 och 200 personer som samlats. De flesta demonstranterna var kvinnor, många mammor med barnvagnar och flera personal från BB Sophia.

Plakat med budskapen ”Bevara BB Sophia”, ”Var ska all kvinnor föda??” och ”Vi finns, vi är bra, vi behövs” syntes bland demonstranterna. En av de som protesterade är Johanna Berg, som arbetar på BB-Sophia och som även har fött sonen Filip på kliniken.

– Vi hoppas in i det sista att de ändrar sitt beslut. Kliniken behövs. Det finns inte fler platser nu än när BB Sophia startade, säger hon.

Fördelarna med BB Sophia tycker hon bland annat är att allt finns samlat i ett enda hus med bra kontakt mellan avdelningarna och att familjen inte skiljs åt.

– Det är tråkigt att det läggs ner.

Yvonne Eisenberg, barnmorska BB Sophia, tycker att lösningen som landstinget tagit fram är långt ifrån verkligheten.

– Vi är oroliga att det inte kommer finnas tillräckligt med personal på de andra förlossningsenheterna.

Har ni givit upp?

ANNONS

– Vi har inte givit upp. Hoppet är det sista som överger en. Vi har ett ansvar mot kvinnor och familjer som ska föda hos oss.

I februari kom beskedet att Praktikertjänst beslutat att lägga ner förlossningskliniken vid Sophiahemmet på grund av dålig ekonomi. Först sades det att dörrarna till BB Sophia skulle stänga i augusti, men stängningsdatumet ändrades sedan till 16 maj.

Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) har tidigare sagt till Mitt i att man inget kan göra för att rädda förlossningskliniken.

– Jag hade också önskat att BB Sophia skulle vara kvar och det här är inte den utvecklingen jag velat se för förlossningsvården. Det finns en rad faktorer till att Praktikertjänst lade ner verksamheten, men det är viktigt i sammanhanget att vi inte sagt upp avtalet med dem utan det är de som gör. Det är alltså inga politiska beslut om nedläggning som har tagits.

Läs mer:”Anställda på BB Sophia går ut i demonstration”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.