Min lokala hjälte

Just nu: Hersi (MP) avgår efter Mitt i:s granskning

Efter Mitt i: granskning nu avgår Awad Hersi (MP).

Tre veckor har gått sedan Mitt i avslöjade att allvarlig kritik riktades mot Awad Hersi (MP) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Flera tjänstemän berättade att han ska ha strukit i beslutsunderlag och försökt påverka försörjningsstöd. Redan samma dag kom avgångskraven. Sedan dess har flera ledande politiker bland andra finansborgarrådet Karin Wanngård (S) krävt hans avgång. 

Partiets interna gruppledare i Stockholms stad bett honom att avgå. Awad Hersi har nu meddelat partiet att han lämnar samtliga politiska uppdrag.

I en skriftlig kommentar skriver han så här om beslutet:

”Jag engagerade mig i politiken i tron att kunna påverka samhällsutvecklingen och bidra bygget av ett solidariskt samhälle. De senaste skriverierna och mytbildningen om mig som person gör att uppmärksamheten flyttas från politiken och de frågor som måste lösas i Stockholm. Av omsorg om mig själv, min familj och Miljöpartiet lämnar jag därför mitt uppdrag som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.”

– Jag har varit mycket tydlig mot Awad Hersi att han måste avgå. Efter att mycket allvarlig kritik riktats mot honom är det också det enda rimliga. Han har nu själv kommit fram till samma sak. Vi har stora politiska utmaningar att lösa i Stockholm och vi behöver politiker som har förtroende att driva igenom de satsningar som behövs för ett Stockholm som håller samman, säger Sara Pettigrew (MP), intern gruppledare Miljöpartiet i Stockholms stad.

Reaktioner på avgångsbeskedet.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S)

– Det var ganska väntat. Det var rätt beslut av honom. Med tanke på det som har hänt -oavsett vad som är bekräftat – är hans förtroende som politiker förbrukat och då måste man avgå.

Ole Jörgen Persson (M) vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd:

– Det är klokt beslut och en logisk konsekvens av det som skett. Nu kan vi återgå till en politisk debatt som handlar om sakfrågor. Alla måste nu ta sitt ansvar för att återbygga det politiska förtroendet bland medborgarna. Miljöpartiet har ett särskilt ansvar för detta. Och det måste säkerställas att vi aldrig någonsin hamnar i samma situation igen.

Mohamed Hagi Farah, talesperson för Awad Hersis stödkommitté:

– Vi respekterar hans beslut som han tagit för familjens skull. Han meddelade oss igår och han tackade oss och vi tackade honom. Nu hoppas vi att politikerna kan koncentrera sig på att arbeta mot segregationen i våra områden, säger han.

Anna Jonazon, gruppledare för Socialdemokraterna för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd:

– Det är ett klok beslut och alla var vi eniga om att han var tvungen att avgå. Nu kommer vi kunna fokusera på det politiska arbetet.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L):

– Det är naturligtvis väldigt bra. Hans agerande har skadat tilltron till demokratin och tilltron till stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta. Det är bra men det har tagit alldeles för lång tid.

Rashid Mohammed (V), ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

– Jag känner inte till att Awad Hersi beslutat sig för att avgå. Jag vill inte kommentera Hersis avgång.

Christina Heglert, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta:

– Det här är en politisk fråga. Vi jobbar vidare med våra uppdrag.

Mitt i söker Awad Hersi (MP).

Texten uppdateras.

Fakta

Här är uppdragen som Hersi lämnar

ordförande Stadsdelsnämnden Spånga-Tensta

Ledamot i kommunfullmäktige

Ledamot Arbetsmarknadsnämnden

Ledamot Kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter

Ombud Kommunförbundet Stockholms Län, KSL

Suppleant Stockholms Stadshus AB