Det var facket Kommunal som den 8 april varslade om strejk och att 5 000 medlemmar skulle tas ut i strejk om facket inte kom överens med Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona om ett nytt kollektivavtal.

Men på onsdagseftermiddagen meddelade fackförbundet att de accepterat medlarnas bud. Ett nytt kollektivavtal ska tecknas.

– Kommunal varslade om strejk för att motparten inte kunde gå med på Kommunals rimliga krav som tar fasta på de problem som finns inom välfärden. Det handlar om ordning och reda i löneprocesser och hållbara arbetstider, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

Eleverna får mat

I Stockholm hade det främst varit kökspersonal och lokalvårdare på förskolor och skolor som hade påverkats av strejken. Även personal på sjukhus hade gått ut i strejk.

Att strejken blåses av betyder att elever i Stockholm kommer att serveras skolmat under torsdagen.

Högre löner

Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. Parterna ska enligt Kommunal också ha tagit steg framåt för långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider. 

– Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning, säger Malin Ragnegård.