Matbutik helt förstörd efter brand

Matbutiken i Rågsved brinner ner till grunden.
Matbutiken i Rågsved brinner ner till grunden.
Stadsmissionens matbutik i Rågsved brinner.

Räddningstjänsten släcker för fullt, och polisen misstänker mordbrand.

– Det är fruktansvärt, men vi kommer inte att ge upp på grund av detta, säger Robin Benigh på Stadsmissionen.

Det var vid 05-tiden som polisen fick ett larm från en person som sett hur det brann på taket i Stadsmissionens matbutik i Rågsved.

Stefan White, boende i Rågsved, fick reda på det tidigt. I ett mms från en kompis som han fick kvart i fem på morgonen såg han hur lågorna slog ut ur byggnaden.

– Det är riktigt tråkigt det som har inträffat. Butiken har varit en social knutpunkt för äldre. Jag brukar besöka den och känner de flesta i personalen, berättar han.

Klockan nio på morgonen hade taket rasat in på den brinnande byggnaden. Räddningstjänstens arbete pågick då fortfarande för fullt. Vid en förskola i närheten stod en skara barn och följde storögt det som händer.

Enligt den första prognosen räknade räddningstjänsten med att vara klara vid 12-tiden, men arbetet ser ut att ta längre än så.

– Det är en kraftig brand som är svårsläckt, vi kommer att behöva jobba flera timmar till, sa räddningsledaren Tenny Sundh till Mitt i:s reporter Johan Rosholm på plats vid 10-tiden på onsdagen.

Enligt räddningstjänsten finns det ingen risk för spridning till andra fastigheter. Däremot finns det ett antal bilar i riskzonen, men än så länge finns inga uppgifter om att dessa skadats.

Enligt polisen var stora delar av Bjursätragatan avstängd under morgonen, och bussarna dirigerades om till alternativa färdvägar. Vid 08.30-tiden på onsdagsmorgonen var trafiken igång igen, uppger räddningstjänsten.

– Det är okej för bussen att passera nu. Vad jag kan se finns det inte längre några avstängningar som påverkar trafiken i området, säger Tove Isander.

Men när Mitt i:s reporterteam var på platsen vid klockan 10 fanns avspärrningar över vägen fortfarande kvar.

Orsaken till branden är ännu okänd, och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– När räddningstjänsten är färdiga med släckningsarbetet ska vi göra en teknisk undersökning av platsen, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Stadsmissionens butik, Matmissionen, öppnade i december förra året och är en social matbutik. Bland annat kan människor i ekonomiskt utsatta situationer beviljas ett medlemskap där de får handla till billigare priser. Idag har butiken över 1000 medlemmar.

– Det är fruktansvärt tråkigt eftersom detta slår allra hårdast mot våra deltagare och medlemmar som verkligen behöver den här verksamheten, säger Robin Benigh på Stadsmissionen.

Trots detta kommer Stadsmissionen inte att ge upp.

– Vi ska kraftsamla och ta nya tag för att kunna öppna en ny butik så fort det bara går. Vi kommer behöva en ny lokal och ytterligare ekonomiska medel för att fortsätta, säger Robin Benigh.

Andra ambitioner är att minska matsvinnet genom att sälja produkter nära bäst före-datum, och att skapa arbetstillfällen för de som står långt från arbetsmarknaden.