Tät dimma orsakade stora förseningar i flygtrafiken på Bromma

Det var tät dimma över Bromma flygplats tidigt på torsdagsmorgonen. Inga flygplan kunde varken starta eller landa. Vi tiotiden kunde flyget komma igång igen.

De första flygen avgår från Bromma klockan sju på morgnarna. Menpå torsdagsmorgonen kunde inga flygplan starta eller landa på grund av tät dimma.

– Prognosen för när det lättar är osäker. Solen verkar inte orka värma upp. Det är också trögt för att det är vindstilla. Om det blåser kan dimman blåsa bort dimman, sa Ulf Wallin, pressansvariga på Svedavia som driver Bromma flygplats vid 9.30-tiden.

Bolaget hoppades då att flygtrafiken skulle kunna komma igång med reducerat antal avgångar vid 10.30

– Men det här kan drabba Bromma hela dagen, vi vet inte när det lättar. Man måste ha 500 meters sikt av säkerhetsskäl om man ska kunna landa, sa Ulf Wallin.

– Det blir lite stökigt men vädret går inte att rå på. Folk får utrusta sig med tålamod.

Ulf Wallin hänvisade resenärerna till flygbolagen för mer information om avgångarna. Information finns på deras webbplatser och det går också att ringa flygbolagen.

– Det är de som avgör om de går att flyga. Men flygbolagen vet lika lite som vi. Vad jag har sett är det flesta avgångar försenade och några är inställda.

– Det blir en bökig dag, konstaterar Ulf Wallin.

Bromma flygplats ligger på gammal sjömark och tät dimma som stör flygtrafiken inträffar ”någon gång per år” enligt Ulf Wallin,

– Det brukar vara höst- eller vårdimma, säger han.

Niclas Carron är en av alla resenärer som nu sitter fast på Bromma. Hans flyg skulle avgå klockan 9.30. Nu vet han inte om eller när resan blir av. Enligt honom har folk har blivit ivägskickade till Arlanda men det är ändå lugn stämning. Folk tar det lugnt och väntar.

Dimman började lätta vid kvart i tio och flygtrafiken kom igång med reducerat antal avgångar – det vill säga ungefär 12 landningar i timmen mot 20 landningar i timmen som är det normala i rusningstid.

– Det ser bättre och bättre ut och vi räknar med att trafiken är igång nu. Men i och med att så många plan har blivit försenade kommer det att märkas i flygtrafiken fram till i eftermiddag, sa Ulf Wallin vid 10-tiden.

Uppdatering:

Vid 15-tiden var flygtrafiken i stort sett i kapp med några undantag.