ANNONS

Ta med jycken på löploppet i vår

Mikaela Duhrin Ericsson med hunden Felix och deltog i Hundlöpet Djurgården.
Mikaela Duhrin Ericsson med hunden Felix och deltog i Hundlöpet Djurgården.
Dags att börja träna med jycken. För första gången anordnas tuffa Hundlöpet Xtreme i Ursvik, ett lopp för mattar, hussar och deras hundar.

ANNONS

Hunden sägs vara människans bästa vän, men kanske också bästa löparkompis? Loppet med mottot ”uthållighet som en husky, envishet som en terrier” går i det 15 kilometer långa terrängspåret i Ursvik.

– Det är en uppföljning på Hundlöpet som vi kört i sju år på Djurgården och Lidingö. Det här är fas två kan man säga. Många tränar med sina hundar, här riktar vi oss särskilt till en klick som vill ha en extra utmaning, säger Thomas Melén, arrangör och löparcoach.

Att sporta med hund blir alltmer poppis, intygar han, och inte minst för motivationen kan en fyrfota vän göra underverk.

– Hunden säger aldrig nej eller har invändningar mot att röra sig. När husse och matte tycker att något är kul tycker den också det. Men det är faktiskt inte så lätt att springa med hund, de är som barn – springer hellre kort och snabbt – vilket egentligen passar bäst för intervallträning.

Hur kämpigt blir det?

– Banan är tuff, brant på vissa delar. Men det är inte hunden jag är orolig för, den är sällan i sämre skick än husse och matte. Man får ha sunt förnuft, gå uppför backarna och se sig själv och hunden som ett team. Vätskekontroller finns utmed banan och djurambulans och veterinär kommer att vara på plats.

Hur bra form behöver man vara i?

– Man ska ha tränat regelbundet. Men man behöver inte gå för hårt ut. Jag gick banan med min fru som är ganska otränad och vår hund som är lite trött och gammal. Det tog tre timmar och femton minuter. Det finns en runda på 7,5 kilometer också, den är tuff men snällare.

Vilka hundraser lämpar sig för loppet?

ANNONS

– Det är svårt att säga. En chihuahua kommer såklart runt, men det kanske tar sju timmar. En hund som är lite stabilare kan vara bra, även om det oftast är husse och matte som begränsar fart och tid.

Tips till de som vill börja träna nu?

– Prova gärna banan innan och ta med vatten till båda. Låt gärna hunden vila tre-fyra dagar efter rundan. Hunden visar inte att den har träningsvärk och kommer alltid att säga ”visst, vi kör”, även om den har ont i benet. Men hunden är ingen evighetsmaskin, så ta det försiktigt, säger Thomas.

Hundlöpet Xtreme går 14 maj. Anmälan görs till hundlopet.se. Hussar, mattar och hundar som anmält sig före siste mars bjuds in till gratis kurs i löpteknik i Ursvik, preliminärt 22 april.