Kablar ”spökar” vid storm

Grannarna Gert Palmkrantz och Lars Svensson har reagerat på att Telias nya fiberbredband dras via kablar i luften.
Grannarna Gert Palmkrantz och Lars Svensson har reagerat på att Telias nya fiberbredband dras via kablar i luften.
När det blåser i Askrike hörs numera mystiska ”spökljud”. Ljuden har börjat komma efter att Telia hängt upp fibernätkablar i luften.

Gert Palmkrantz vill nu att Telia håller vad de lovar och gräver ner ­kablarna.

Radio Lidingös Gert Palmkrantz är med sin långa erfarenhet av skivinspelningar och radioproduktion lite av en ”ljudnörd”. Men nyligen har ett ljud av den mer otrevliga sorten börjat höras runt bostaden på Jägarstigen.

– När det blåser kraftigt blir det ett spöklikt ljud här, nästan som ett flyglarm, säger han.

Ovanför honom hänger ­kablar spända kors och tvärs mellan hus och telestolpar. Gert Palmkrantz kan inte vara hundra procent säker på att ljudet kommer därifrån, men han och flera grannar tror det.

– Det har börjat tjuta sedan kablarna kom upp nu i december, ­säger han.

Själv har han ännu inte fått något fiberbredband. Han vill först få ett löfte om att kabeln som ska förse hans hus med bredband ska grävas ner. Han visar det erbjudande han nappat på där det står att priset är inklusive nedgrävning. Men de flesta som fått fiberbredband installerat i området har fått luftburna kablar i stället.

– Jag vet inte riktigt varför, man får väldigt vaga svar när man frågar om detta. Jag tycker de ska hålla vad de lovat, säger han.

Henrik Forssell är ansvarig för fiberbredband på Telia. Han säger att han aldrig hört talas om det här ljudet.

– Det är första gången jag hör om det, säger han.

Henrik Forssell har mycket svårt att förstå varför ett sådant ljud skulle uppkomma. Men det finns inga planer på att gräva ner kablarna.

– Vi använder befintlig infrastruktur för att få ut fibern till respektive villa och använder de rör och stolpar som finns, säger han.

Där Gert Palmkrantz bor fanns det stolpar och därför blev det den här lösningen. Henrik Forssell medger dock att man från Telia varit otydliga i sin marknadsföring.

– Jag har pratat med flera av våra kunder och bett om ursäkt för detta, säger han.

Enligt honom kan man dock inte få någon prissänkning för att ledningarna hängs i luften i stället för att grävas ned.

– Båda teknikerna är lika säkra, säger han.

Men Gert Palmkrantz tycker inte att det känns så.

– En lastbil kan lätt köra ner en kabel om den hänger i luften, säger han.

Både Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö Tidning har tidigare berättat om att hur Telia och Lidingö bredband ville etablera sig på ­Lidingö och erbjuda snabbare bredband via fiber.

När Telia kom in på ön hade ­Lidingö bredband redan marknadsfört sitt fibernätverk ett tag. Men när det stod klart att Lidingö bredband måste gräva ner sina kablar på samma djup som de rör Telia redan har fick Lidingö bredband släppa taget om de flesta villaområden på ön.

Lidingö bredband jobbar nu i stället mest mot bostadsrättsföreningar och kursgårdar.

Fakta

Fibernät

I fiberbredband förs informationen över via ljuspulser, i stället för elektrisk ström.

Regeringen har satt upp ett mål att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband på minst 100 megabit år 2020.

Fiberkablar är gjorda av kiseloxid till skillnad från telefon-kablar som görs av koppar.