Missfärgade ränder av fukt syns på flera av fasaderna i Skärholmsområdet. Husen är byggda på 60- och 70-talet och har hyresvärdarna inte redan renoverat så är det hög tid, framförallt inomhus. 

– Livslängden på stammar är max 50 år så har de inte bytt dem så är det stor risk för fuktskador, säger Miriam Adolfsson, enhetschef på miljöförvaltningen.

Trots att en stor del av husen från 60- och 70-talet finns i socioekonomiskt eftersatta områden får miljöförvaltningen in betydligt färre klagomål från boende där än i mer välbärgade områden. Därför har man gjort en riktad tillsyn av bostäder där. Under 2022 och 2023 undersökte miljöförvaltningen inomhusmiljön i 600 lägenheter i 68 hyreshus i socioekonomiskt utsatta områden runt om i Stockholm och resultat blev dystert. I 66 av de 68 undersökta fastigheterna fanns problem. 

"Vi tittar på hälsorisker"

I Skärholmens stadsdelsområde undersöktes lägenheter på Fjärdholmsgränd, Rönnholmsgränd och Stångholmsbacke, vilka ägs av olika privatvärdar bland andra Nyuomba Fastigheter AB och Victoriahem. Vid inspektionen hittades både fukt, mögel, ventilationsproblem, för låg vattentemperatur, silverfiskar och kackerlackor. Vanligast var bristande ventilation och problem med fukt. 

I flera lägenheter finns svarta fläckar av fukt i badrummen.

I flera lägenheter finns svarta fläckar av fukt i badrummen.

Angie Gray

– Vi tittar på hälsorisker och om det är dålig ventilation så kan det ofta bli fukt och mögel, säger Miriam Adolfsson.

När Mitt i besöker fastigheterna vittnar flera av de boende om problemen men de vill inte medverka med namn eller bild.

– Ventilationen i badrummet fungerar inte och det finns inget fönster så det blir ofta fuktigt. Det luktar konstigt och jag får svårt att andas så jag lämnar alltid badrumsdörren öppen, säger en kvinnan som bor på Fjärdholmsgränd.

Lägenheterna är även eftersatta rent generellt. Bland annat har färgen lossnat från flera av köksskäpen.

Lägenheterna är även eftersatta rent generellt. Bland annat har färgen lossnat från flera av köksskäpen.

Angie Gray

I köket i hennes lägenhet lossnar färgen på skåpdörrarna vid diskbänken och köksfläkten. Och i badrummet finns mörka fuktfläckar både vid taket och på kakelfogarna. 

Enligt miljöförvaltningen rapport har kackerlackor upptäckts i flera av lägenheterna. Det har även funnits andra skadedjur.

– Vi hade problem med vägglöss förra året. Det fanns i flera lägenheter, så Anticimex kom hit och inspekterade, säger en kvinna som bor i huset. 

Nu är vägglössen borta men i huset finns flera andra problem. 

– När saker går sönder tar det väldigt lång tid innan hyresvärden åtgärdar det, säger en boende. 

Fastigheten är även dåligt skött generellt. Källardörren står öppen så att vem som helst kan komma in. På golvet ligger fimpar, rester av matförpackningar och flera av källarförråden är uppbrutna. 

– Det sitter ofta folk där och röker. Jag skulle aldrig våga gå ner i källaren själv. Jag har ringt hyresvärden om det men de gör inget, säger en kvinna som bor i huset.

Efter att staden har granskat ett stort antal hyresvärdar i staden visar det sig att skicket på lägenheter i Skärholmsområdet är kraftigt eftersatta med bland annat fuktskador och ohyra.

Efter att staden har granskat ett stort antal hyresvärdar i staden visar det sig att skicket på lägenheter i Skärholmsområdet är kraftigt eftersatta med bland annat fuktskador och ohyra.

Angie Gray

Nyuomba Fastigheter AB, har misskött sig länge, trots att miljöförvaltningen har varit där på tre inspektioner med början 2017 är problemen ännu inte åtgärdade. 

– Det är ett av våra värsta ärenden. De har blivit dömda till ett vite på 50 000 kronor i mark- och miljödomstolen. Vi har skrivit föreläggande att de måste vidta åtgärder eftersom bostäderna inte är hälsosamma, men det har de inte gjort, säger Miriam Adolfsson.

Hur hanterar ni det?

– Vi höjer vitet. Nu har de fått ett nytt på totalt 300 000 kronor uppdelat på sex olika på punkter.

Om fortfarande inget görs är planen att höja vitet ytterligare. Att tvångsförvalta ett bostadshus görs bara i undantagsfall.

– Tvångsförvaltning är en ganska komplicerad historia, man kan döma ut bostäder som otjänliga att bo i, men det är inte så bra för då ställer vi en massa människor på gatan. Så det är bättre att skriva ett evakueringsföreläggande. Kommunfullmäktige fattar beslut om tvångsförvaltning om det är kommunen som är ansökande, även hyresgästföreningen kan ansöka. Då handlar det om brister i förvaltning och hälsoskydd som är så misskötta att det är proportionerligt att tvångsförvalta, säger Miriam Adolfsson.

Vana att inte klaga

Britt-Marie Helmer bor i en av Victoriahems kontrollerade fastigheter på Rönnholmsgränd där miljöförvaltningen har upptäckt flera brister. Men liksom många andra hyresgäster i området klagar hon inte nämnvärt. 

– Jag har inget att klaga på, när jag ringer så har jag fått hjälp. Det enda är väl att det tar lång tid att få varmvatten. Och att det kan bli kallt på vintern så jag har köpt ett eget elelement. Och så tycker jag att de borde spola utsidorna på balkongerna för där finns det mögel och jag har inte möjlighet att rengöra där själv, säger hon. 

Så svarar hyresvärdarna

Nyumba Fastigheter uppger att de inte har möjlighet att prata i telefon, i stället svarar deras förvaltningsavdelning via mejl att de har påbörjat ett åtgärdsarbete men att det har blivit försenat för att de har haft svårt att få tillträde till vissa lägenheter. De uppger att de genomför lagstadgade ventilationskontroller, att det är viktigt för dem att deras fastigheter är välskötta och att problem både med underhåll och hälsorisker ska åtgärdas så snart som möjligt, men något datum när arbetet ska vara klart uppges inte. 

Therese Afram, områdeschef för Victoriahem i Vårberg, säger att de ser allvarligt på bristerna och att de utfört ventialtionskontoller, luftinjusteringar och kanalrensningar i början av året och att de redan är i gång med att åtgärda andra fel som framkommit vid bostadstillsynen. De har även höjt temperaturen på varmvattnet och bytt ut cirkulationspumparna.

Varför har ni inte underhållit fastigheterna?

– Vi underhåller definitivt våra fastigheter. Vi arbetar med en gedigen femårig fastighetsplan där vi lägger våra åtgärder utefter en prioriterad ordning. Våra fastigheter byggdes under 60-talet och har på sina håll ett underhållsbehov som vi arbetar dagligen med, säger hon.

Miljöförvaltningen noterar att få i socioekonomiskt utsatta områden anmäler fel till dem. Trots det visar deras kontroll i bostadstillsynen att det fanns hälsobrister i 66 av 68 fastigheter. Slarvar ni med underhåll i den här typen av områden för att ni vet att ingen anmäler? 

– Nej, vårt mål på Victoriahem är att få så nöjda hyresgäster som möjligt och vi arbetar dagligen för att våra fastigheter ska må bra, säger Therese Afram. 

Hur tycker du att din hyresvärd sköter sig?

Sepetime Ramdani, 28 år, med dottern Martha 2 månader, Skärholmen.

Sepetime Ramdani, 28 år, med dottern Martha 2 månader, Skärholmen.

Angie Gray

Sepetime Ramdani, 28 år, med dottern Martha 2 månader, Skärholmen. Stockholmshem. 

– Vi bor hos Stockholmshem på Ekholmsvägen. Vi har haft problem med ventilationen och att det är fukt och dålig lukt. När man ringer hyresvärden så kommer de men de kan inte fixa det för huset är jättegammalt. Och på vintern är det jättekallt vilket är jobbigt när man har ett litet barn. Och så är det trasigt vid balkongen så att det drar.

Tom Shen, 25 år, Vårberg, och Montin Yu, 25 år. Vårberg.

Tom Shen, 25 år, Vårberg, och Montin Yu, 25 år. Vårberg.

Angie Gray

Tom Shen, 25 år, Vårberg, och Montin Yu, 25 år. Vårberg.

– Vi vet inte vad hyresvärden heter men vi tycker att det är bra här. Om saker går sönder så ringer vi hyresvärden och då får vi hjälp.