ANNONS

Kackerlackorna föll ner i maten

Ibrahim Al-nassr möts av överfulla kackerlacksfällor i köket.
Ibrahim Al-nassr möts av överfulla kackerlacksfällor i köket.
När deras lägenhet skulle renoveras fick de en ersättningslägenhet. Men den var redan bebodd – av mängder med kackerlackor.

– Hela lägenheten är invaderad, säger Shema Hassan.
ANNONS

I snart tre veckor har Ibrahim Al-nassr och Shema Hassan delat sina två rum och kök med ett hundratal ovälkomna gäster.

– Det finns kackerlackor överallt. I kökslådor, under kylskåpet och i badrummet, säger Shema Hassan.

I taket ovanför henne kryper en kackerlacka, runt en och en halv centimeter lång.

Den 1 februari flyttade de in alla sina saker i lägenheten på våning tre på Rinkebysvängen eftersom deras lägenhet på bottenvåningen genomgår en renovering. När mörkret föll samma kväll upptäckte de att de inte var ensamma.

Dagen efter flytten felanmälde de till HSB. De fick då några klisterfällor från Anticimex som snabbt fylldes under natten.

– När jag stod och stekte ägg föll det ner kackerlackor i omeletten och de kröp upp längs benen. Hade vi vetat om detta hade vi aldrig flyttat in våra saker, säger Ibrahim Al-nassr.

Kackerlackor är duktiga att bli flera. I skyddade ”förpackningar” i honan ligger ungarna och väntar tills rätt tid är inne. Varje ”paket” innehåller cirka 35–40 ungar.

Vanligast är att kackerlackor följer med matvaror.

– Med tanke på mängden kackerlackor i lägenheten kan de inte ha kommit över en natt utan har med stor sannolikhet funnits i lägenheten vid inflyttningen, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

ANNONS

Han berättar att kackerlackor är svåra att bli av med och att man ofta måste spreja med bekämpningsmedel upprepade gånger. De kan snabbt sprida sig till kringliggande lägenheter via springor och rör.

Mikael Svenske vid HSB säger att man har gjort en inspektion av lägenheten innan hyresgästerna flyttade in men att man då inte upptäckte skadedjuren.

– Det är jätteolyckligt att det har blivit så här. Vår ambition är att hjälpa hyresgästerna och att de ska hållas skadelösa, säger han.

Shema Hassan och Ibrahim Al-nassr har bestämt sig för att inte stanna i kackerlackslägenheten, utan i stället bo hos släktingar.

– Vi kommer heller inte att kunna ta med våra möbler till vår nya lägenhet, vi måste slänga dem. Vi vill ju inte att kackerlackorna ska sprida sig, säger Shema Hassan.

Nu hoppas de på ersättning för möblerna.

– Det är otroligt fräckt att placera någon i en lägenhet med kackerlackor. De ska inte tolerera detta, säger P-O Brogren, vid Hyresgästföreningen.

Han menar att hyresvärden varit försumlig.

– Hyresgästerna måste ställa ekonomiska krav, bland annat skadestånd.

Än vet man inte om kackerlackorna har spridit sig till andra lägenheter i fastigheten, som HSB just nu renoverar. Lägenheten som Ibrahim Al-nassr och Shema Hassan bor i kommer inte att hyras ut på nytt utan ska totalrenoveras under våren. Innan dess ska Anticimex sanera lägenheten.

– Vi uppmuntrar hyresgästerna att komma med ersättningsanspråk, så ska vi se vad vi kan göra, säger Mikael Svenske.

Varför har det tagit så långt tid innan hyresgästerna fått hjälp?

– Jag vet faktiskt inte, vi kan bara beklaga detta.

Fakta

Gillar värme

I Sverige är den tyska kackerlackan vanligast. En fullvuxen tysk kackerlacka blir 10–15 mm.

De söker sig till en varm och fuktig plats som köket eller badrummet. Via rör och elledningar sprider de sig sedan lätt vidare i en fastighet.

Kackerlackor kan sprida salmonella.

Kackerlackan tillhör de allra äldsta insekterna.

Källa: Anticimex

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.