Kackerlackorna sprids lavinartat

Kackerlackor trivs där det är varmt och fuktigt. Där placerar skadedjurteknikern Josef Josefson fällorna.
Kackerlackor trivs där det är varmt och fuktigt. Där placerar skadedjurteknikern Josef Josefson fällorna.
I 250 miljoner år har de funnits på jorden, men först på senare tid har de på allvar hittat in i svenska hem. Kackerlackorna sprider smitta, dålig lukt och är svåra att bli av med.

Förra veckan pågick kackerlacksjakten i ett hyreshus i Bro.

Josef Josefson knackar på lägenhetsdörren. Den öppnas, han presenterar sig och kliver in för att kontrollera kackerlacksfällorna i köket och badrummet.

– Det sociala är en viktig del av jobbet. Jag förstår att många tycker att det är jobbigt när de drabbas, säger han.

Josef Josefson är skadedjurstekniker på Nomor och jobbar med att sanera bostäder som angripits av kackerlackor, vägglöss och andra skadedjur. I ett hyreshus i Bro har han för en vecka sedan placerat ut fällor och lockbeten i alla lägenheter i en port.

Av de nio lägenheterna är en allvarligt drabbad. Där har saneringen pågått i ett år och Josef Josefson vill kontrollera om kackerlackorna har spridit sig till fler lägenheter. Skadedjuren kan nämligen klättra in till grannen via vatten- och avloppsledningar.

Fällan är en hopvikt kartongbit, i mitten sitter ett litet feromonpiller – ”kackerlacksgodis” – som lockar till sig insekterna, där de fastnar på den klistriga insidan.

– På så sätt ser jag hur stora problemen är. Det kan vara allt från ett par kackerlackor till 20. Är det riktigt extremt kan 30 stycken fastna i en fälla, säger Josef Josefson.

I den här lägenheten har det aldrig setts till några kackerlackor, men Josef vill ändå vara helt säker. Kvinnan som bor i lägenheten står vid sidan av medan han vittjar fällan. Hon ryser och grimaserar, men slappnar av när hon ser kartongbiten. Fällan är tom.

– Det var riktigt skönt, säger hon.

Att sanera kackerlackor är jobbigt för den boende och tar lång tid. Först används en direkt­dödande sprej som verkar under kort tid. Därefter läggs ett mer långtidsverkande gift ut runt springor och skrymslen där kackerlackorna trivs. Saneringen måste sedan upprepas ungefär varannan vecka.

– Många som drabbas är väldigt upprörda och ledsna, men det är skammen som är det jobbigaste. Att inte kunna ta hem gäster, säger Josef Josefson.

De senaste åren har problemen ökat explosionsartat. 2004 gjorde Nomor 156 kackerlackssaneringar. Sju år senare är siffran 4 157 stycken. Och problemen är allra störst i Stockholm. Här görs ungefär 75 procent av alla saneringar.

Förutom att kackerlackor är äckliga och obehagliga är det faktiskt inte heller så hälsosamt att få in dem i sin bostad. De avger ett illaluktande sekret som är svårt att tvätta bort och kan ge upphov till allergiska reaktioner. Dessutom kan de sprida salmonella, gulsot och stafylokocker.

Josef Josefson har kontrollerat alla fällor i porten. Det verkar inte som om kackerlackorna har spridit sig till någon annan lägenhet. Men saneringen i den drabbade bostaden måste fortsätta.

– Jag är glad för att det inte är jag som drabbats av kackerlackor, men samtidigt skulle jag vilja förstå hur det är att vara i den situationen. Jag tror inte att jag riktigt kan förstå hur de känner. Men jag försöker alltid ha en positiv inställning och se att det går att lösa.

Fakta

Så kan du undvika att få in ohyra

Ha inte mat framme och förvara livsmedel i täta behållare.

Töm soppåsen ofta och låt inte husdjurens mat stå framme för länge.

Var uppmärksam på fukt­skador i ditt hem.

När du reser: förvara inte väskan på golvet och sprid inte ut dina kläder i rummet.

Var försiktig med vad du tar med dig hem från resan. Borsta av kläder innan du tar in dem.

Källa: Källa: Anticimex och Nomor