Kafé vandaliserat vid studentkaos

Kaféföreståndare Tomas Tihanyi grät när han såg förstörelsen.
Kaféföreståndare Tomas Tihanyi grät när han såg förstörelsen.
Krossade stolar, sönderslagna blomkrukor och drygt 45 000 kronor i förlust.

Det blev facit för Kafé Eldkvarn när John Bauer-gymnasiet firade studenten vid Stadshuset.

– Det var bara kaffeved kvar av utemöblerna, säger föreståndaren ­Tomas Tihanyi.

Tre chartrade båtar lämnade Lilje­holmskajen i torsdags. 300 nyblivna studenter var med på resan som hade Norr Mälarstrand som slutdestination.

Där väntade föräldrar, vänner och släktingar – med fullkomligt kaos som följd.

– Människor började komma hit vid elva, sedan fylldes det på. Det var helt smockfullt, jag är förvånad över ingen trillade i vattnet, säger Tomas Tihanyi.

Han beräknar att tusentals anhöriga till de 300 studenterna hade samlats.

– Det var kaos, helt enkelt. Det stod folk ända ut i gatan och våra gäster flydde härifrån. All försäljning upphörde i flera timmar.

När båtarna väl anlände vid 14-tiden var det, enligt Tomas ­Tihanyi, så mycket människor på platsen att personalen inte kunde komma ut ur kafébyggnaden.

För att få en skymt av studenterna hade anhöriga ställt sig på både bord och stolar, som gav vika för trycket och gick sönder.

På eftermiddagen skingrades folkmassan. De lämnade efter sig 15 förstörda bord och stolar samt mängder av ölburkar och krossade glasflaskor.

– Vi stod här och grät när de försvann, min personal förstod ju att det var de som skulle vara tvungna att städa upp. Det var bara kaffe­ved kvar av utemöblerna. Dynor och filtar var ju bara att slänga, de dröp av öl och champagne, säger Tomas Tihanyi.

Att ta båten i stället för flaket har varit en tradition för studenterna på John Bauer-gymnasiet sedan skolan öppnade på Årstaängsvägen i Liljeholmen för fem år sedan. Vanligtvis brukar båten lägga till på andra sidan stadshuset men på grund av Citytunnelbygget hade Waxholmsbolaget, som kör båtarna, ändrats anläggningsplats.

– Båtresan har varit en extra upplevelse för våra studenter. Det här blir ju som ett allmänt utspring och jag trodde att det skulle bli som föregående år, säger rektor Therese Lundberg.

Hade det inte varit en bra idé att kontrollera den nya platsen?

– Det kunde vi naturligtvis ha gjort och jag är jätteledsen för att kaféet har blivit drabbat.

Flera personer ringde polisen, som tog upp en anmälan om grov skadegörelse och nedskräpning. Tomas Tihanyi ringde även kommunen, som städade upp glassplitter och ölburkar från väg­banan.

Polispatrullen tog bilder på förödelsen och anmälan hamnade hos samordningsroteln, som dock avskrev ärendet direkt utan att skicka den vidare för utredning.

– Vi har ingenting att gå på. Det står att ett okänt antal okända gärningsmän har gjort sönder utemöblerna. För att kunna styrka brott måste vi kunna styrka vem som har stått på stolarna, säger utredaren Ann-Christine Turfjäll som inte heller har sett några foton i samband med anmälan.

– Men kommer det in ytterligare uppgifter är det klart att vi tar upp anmälan igen, säger hon.

Värdet på de sönderslagna möblerna var cirka 15 000 kronor. ­Totalt beräknar Tomas Tihanyi att han förlorade drygt 45 000 kronor under de timmar utspringet pågick. Han har varit i kontakt med John Bauer-gymnasiets rektor –och hoppas kunna få ersättning för skadegörelsen.

– Jag ska skicka en faktura, ­säger han.

Lugnet efter stormen. Här stod tusentals anhöriga och väntade på 300 studenter som kom i båt. Resultatet blev kaos – och svår vandalisering av utekaféet.