Kaféägare tvingas lägga ner

Björn Olsson från Bandhagen äter lunch hos Pia Persson nästan jämt. I dag valde han först stekt fisk med hollandaisesås – men ångrade sig och tog pannbiff istället.
Björn Olsson från Bandhagen äter lunch hos Pia Persson nästan jämt. I dag valde han först stekt fisk med hollandaisesås – men ångrade sig och tog pannbiff istället.
Värden vill ha butiker som lockar fler till Bandhagen centrum.

Pia Perssons kafé är inte önskvärt längre. Snart kan ännu fler butiker försvinna.

– Jag klarar mig men jag tänker mer på alla gamla i området som ses här och äter, säger hon.

– Nu är maten klar. Du kommer ner eller?

Pia Persson ringer till en man som bor ovanpå hennes kafé i det höga huset mitt på torget i Bandhagen centrum.

I elva år har hon drivit sitt kafé. Hon har sett hur Bandhagen centrum fått allt färre besökare men kört på ändå. De gamla som bor i området räknar med att kunna äta stekt fisk på tisdagar och ärtsoppa med pankakor på torsdagar.

Nyligen berättade Lokaltidningen Mitt i om guldsmeden och tobakshandeln som blivit uppsagda. Nu går Pia Persson samma öde till mötes. HSB har sagt upp henne på uppdrag av bostadsrättsföreningen som äger alla lokaler i centrum.

– Jag hade tänkt köra på till nästa år, då fyller jag sjuttio. Nu får jag stänga ett år tidigare, men jag klarar mig. Jag tänker mer på alla gamla i området som ses här och äter, fikar och umgås, säger hon.

För dem som blir kvar väntar en kraftig hyreshöjning. Några har erbjudits andra lokaler en bit bort.

Det är bostadsrättsföreningen Bandhagens styrelse som ligger bakom beslutet. Ordförande heter Leo Sundström. Via mejl berättar han att avtalen har sagts upp. Hyrorna ska omförhandlas för att de inte är marknadsmässiga, något som inte är försvarbart gentemot bostadsrättsföreningens medlemmar.

På längre sikt är bostadsrättsföreningen intresserad av butiker som gör att fler människor dröjer sig kvar i centrum.

– Men vaddå? Duger inte vi längre? undrar Majvor Algren som har handarbetesaffären tvärs över torget tillsammans med sin man.

Pia Persson, Majvor Algren och Karin Bjarnegren som har mattaffären längre bort har passerat pensionsåldern. När fler och fler butiker har stängt har de stannat kvar. Alla tre berättar om den sociala funktionen som deras affärer fyller. Folk kommer in och snackar, tittar, snackar lite mer.

De högre hyrorna gör att många inte klarar av att vara kvar även om de fått nya kontrakt. Majvor Algren och hennes man ska prova ett tag till. Karin Bjarnegren slår igen. Tobakshandlaren har däremot kontaktat en advokat och tänker driva sitt ärende till hyresnämnden.

– Vi har en protestlista här med 400 namn, säger Fatima Paktinat och visar ett block fyllt med underskrifter.

Hennes kunder skakar på huvudet.

– Tobaksbutiken är mest populär av alla butiker. Jag får en liten kick varje dag av att träffa människor här, säger Cenicca som bor i området.