Min lokala hjälte

Kaféer får böter för uteserveringar

Detalj ur Oil XII, 2007av Isa Genzken
Detalj ur Oil XII, 2007av Isa Genzken
Uteserveringar uppställda utan lov orsakar problem i stan.

Nu har tre fik i Vasastan fått böter för att ha ockuperat trottoaren utan lov.

Tre kaféägare på Roslagsgatan, Dalagatan och Sveavägen får 1 800 kronor var i böter för brott mot ordningslagen, efter att ha ställt ut bord, stolar eller skyltar på trottoaren förra sommaren och hösten utan att ha tillstånd för det.

För att få slå upp en uteservering måste man söka tillstånd hos polisen, och efter det gör trafikkontoret en bedömning av platsen för ansökan.

– ”Gatupratare” är aldrig okej då de gör att man ofta måste kliva ut i gatan för att komma runt dem. En mindre ”över-dagen-skylt” som står intill husväggen är dock godkänd, berättar Åsa Nyberg, enhetschef på upplåtelseenheten på tillstånds- enheten vid trafikkontoret.

Nu i veckan är trafikkontoret och Södermalmspolisen ute på Södermalm för att kontrollera trottoarerna.

Att det är ett problem är något som Karolina Celinska, ombudsman på DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, håller med om.

– Det är framförallt en säkerhetsfråga. Många kan tänka att det bara är ren bekvämlighet att slippa gå runt en uteservering men för synskadade kan det vara rent livsfarligt om de måste kliva ut i gatan, säger hon.

Karolina Celinska tror att det enda som biter är hårdare tag.

– Jag tycker att man kan tala om att om man inte sköter sig så får man inget tillstånd för nästa säsong. Många näringsidkare är helt beroende av att kunna ha en uteservering för sin verksamhet, säger hon.

Nio kommuner får dela på 1,5 miljoner till naturreservat

STOCKHOLM Länsstyrelsen fördelar 1,5 miljoner kronor till naturvårdsprojekt i nio kommuner. Bland annat får Tyresö pengar för att börja med det planerade Klövbergets naturreservat, och Upplands-Bro får pengar för att börja bilda Lilljön-Örnässjöns naturreservat.

– Det är roligt att så många kommuner jobbar aktivt med att bevara tätortsnära natur, säger David Troëng, avdelningschef.

För synskadade kan det vara rent livsfarligt om de måste kliva ut i gatan.

Moderna museet får nio stora konstdonationer

City Eva och Gerard De Geer donerar nio viktiga konstverk till Moderna museet.

Bland konstnärerna finns namn som Miroslaw Balka och Phil Collins.

Konstverken är både skulpturer och verk som tar upp hela rum.

– Jag kan inte nog betona betydelsen av denna gåva, som i ett slag uppgraderar museets internationella samling. Något jämförbart har inte skett i svenskt konstliv på många år, säger överintendent Daniel Birnbaum i ett pressmeddelande.