Tre nyöppnade kaféer och mer frukost på menyn

Estelle Novak från Tyresö och Alice Andersson från Solna träffas för frukost på MA Baker i Kärrtorp. "Taktiken är att sova så länge som möjligt och sedan lyxa med frukost ute. Det är en skön form av vardagslyx", säger Alice Andersson.
Estelle Novak från Tyresö och Alice Andersson från Solna träffas för frukost på MA Baker i Kärrtorp. "Taktiken är att sova så länge som möjligt och sedan lyxa med frukost ute. Det är en skön form av vardagslyx", säger Alice Andersson.
Frukostdejtar du gärna kompisar och kollegor före jobbet? Eller tar med familjen ut på en lyxigare helgfrukost?
Nu har flera kaféer i söderort slagit mynt av morgonmänniskornas matlust. Tre ställen är nyöppnade och ett känt frukosthak har utökat med söndagsöppet.

För oss sjusovare kan det kännas osannolikt att trycka in en frukostdejt med kompisar eller kollegor innan jobbet.

STSHfrukostpaket2016

Ann Wallgren på Lilla Bagis. Foto: Anna Alexandersson

Men kaféerna som Lokaltidningen Mitt i hälsat på har ingen brist på morgonpigga gäster som hämtar upp frukostpaket på väg till jobbet eller äter där med vänner eller dator som sällskap.
– I och med att vi ligger nära tunnelbanan är det många som tar med sig frukostpaket, säger Ann Wallgren på Lilla Bagis i Bagarmossen.

Missa inte Mitt i:s guide: Här är söderorts frukosthak

Flera kaféer erbjuder frukostpaket. Macka och kaffe är basen, ibland toppas laget med smoothie eller ägg. Lilla Bagis har dessutom ett lyxigare frukostpaket på helgerna.
– På helgen är det fler som sitter här än på vardagarna då de bara springer förbi på iväg till jobbet. Då är det mysigt med tända ljus, säger Johanna Nordström på Lilla Bagis.

Estelle Novak från Tyresö och Alice Andersson från Solna träffas för frukost på MA Baker i Kärrtorp. ”Taktiken är att sova så länge som möjligt och sedan lyxa med frukost ute. Det är en skön form av vardagslyx”, säger Alice Andersson.

Få kan tänka sig att äta samma lunch varje dag, men däremot är det okej att göra det till frukost.

Måltidsforskaren Richard Tellström, känd från TV-programmet Historieätarna, beskriver oss som vanemänniskor och frukosten är en helig ritual.

tellstro%cc%88m-richard1

Richard Tellström. Foto: Örebro Universitet

– Unga människor kan växla frukost på grund av att de har lite mer oregelbundna arbetstider, men när vi får mer nio till fem-jobb måste det gå undan på morgonen och då äter man i regel samma sak. Ja, dels för att det ska gå fort och dels för att med frukosten går du in i den kultur som du tillhör.Unga vuxna i storstan, särskilt singlar, är kaféerna bästa kunder, enligt hans teori.

– De behöver inte börja dagen ihop med någon utan kan antingen gå på kafé med kollegor eller kompisar eller att man har sitt eget favoritkafé. Så jag skulle säga att förmodligen är man singel och har hög lön, för att köpa frukost på kafé kostar. Tar du en kaffe och en macka är du uppe i 50 kronor och det blir 1000 kronor i månaden.

Richard Tellström beskriver också en annan grupp frukostätare. Männen som träffas av sociala skäl för en traditionell andra frukost på kafé.
– Många hantverkare är egna företagare och jobbar själva. Då vill man träffa sina kompisar och äta måltider ihop. Därför har man träffpunkter och träffas alltid på något kafé åtta eller nio på morgonen.

På Hammarbyhöjdens café, som öppnade i höst på Tidaholmsplan, sitter flera stamgäster, bland annat Robban Örn och Fredrik Modig.

Hur ofta är ni här?
– Varje morgon. Det är här man bestämmer vad man ska göra på dagen, säger Robban Örn, som alltid tar samma sak – en kaffe och macka.

På Bonne Femme Stenugnsbageri på Malmövägen träffar Lokaltidningen Mitt i på två väninnor på frukostdejt, artisten Irma Schultz och Tina Axelsson.
– Vi bor ganska nära så det är perfekt att mötas lite spontant här, säger Irma Schultz.
– Skönt att träffas innan jobbet, tillägger Tina Axelsson.

Frukost på kafé må vara en mattrend som är här för att stanna, men måltidsforskaren Richard Tellström faller den inte i smaken:

– Jag äter samma frukost som för femtio år sedan. Hemma. Jag tycker det är avskyvärt att äta på kafé, säger Richard Tellström.

Här är Mitt i:s guide över söderorts frukosthak.