Kaféet totalt utbränt

Det tog över en timme att släcka branden. Den nyrenoverade kafélokalen totalförstördes och flera lägenheter ovanför fick rök- och vattenskador.
Det tog över en timme att släcka branden. Den nyrenoverade kafélokalen totalförstördes och flera lägenheter ovanför fick rök- och vattenskador.
Populära Café Princess fick bara hålla öppet i en månad. Natten till i fredags totalförstördes kaféet i vad polisen utreder som en mordbrand.

– Det är en chock, säger den bedrövade kaféägaren Yasser Amouri.

En man som låg och sov i en lägenhet vaknade av en smäll vid 03-­tiden i fredags.

– Jag hörde att det var glas som krossades och skulle just ringa polisen och anmäla ett inbrott. Men då kollade sambon ut från fönstret och såg att en person slog sönder flera rutor i hela kaféet. Sedan exploderade det, berättar vittnet.

Kort därefter slog lågor ut från hela kafélokalen som ligger i bottenplanet på Sturegatan 20.

– Lågorna slickade väggarna. Vi knackade på dörrar i trapphuset och sprang ut. Det var väldigt kraftig rök och nästan omöjligt att se porten, berättar mannen.

De boende evakuerades och fick sitta i en SL-buss medan branden bekämpades.

– Det var lite orolig stämning, folk var ledsna och rädda för att branden skulle sprida sig till lägenheterna, säger vittnet.

Ingen ska ha kommit till skada men några lägenheter i huset fick spruckna fönsterrutor och vattenskador från släckningsarbetet.

En förundersökning om mordbrand pågår men polisen vill inte kommentera de vittnesuppgifter som Lokaltidningen Mitt i har fått.

– Det är för tidigt. Jag vill inte föregå utredningen, säger Väster­ortspolisens informationsansvarige Mats Eriksson.

Området runt kaféet spärrades av för en teknisk undersökning när branden hade släckts.

– Vi har en radda vittnen som vi förhört eller ska hålla förhör med och vi ska begära in eventuella övervakningsfilmer, säger Mats Eriksson.

Yasser Amouri som äger Café Princess är medtagen när Mitt i pratar med honom två dagar efteråt.

– Det går inte att beskriva. Vi hade jobbat så hårt för det här, att göra något speciellt i Sundbyberg.

Han kom till Sturegatan på morgonen när branden nästan var släckt.

– Jag fick höra av Securitas att det brann, men trodde inte att det var något stort. På väg dit ringde jag och frågade ”vi kommer väl kunna hålla öppet i morgon?”. Men när jag kom fram förstod jag ju. Det fanns inte en chans att rädda det. Det var förstört.

Dagen efter branden uttryckte också många Sundbybergsbor sin förtvivlan.

– Många butiker har ju flyttat från Sturegatan, så det var så kul när kaféet öppnade. Det blev som Sturegatans nya hopp. Det var inte som vilket kafé som helst, de hade gjort så fint därinne, personalen var jättetrevlig och det var nästan alltid fullsatt, säger Kristina Falk Törnquist.

Vad som händer i lokalen nu är oklart och upp till fastighets­ägare och kaféägare. Renoveringen av lokalerna har pågått sedan i somras. Café Princess öppnade i mitten av oktober och blev snabbt populärt, enligt flera Sundbybergsbor som Mitt i pratat med.

Men Yasser Amouri vill inte ge upp och berättar att han i samråd med polis och försäkringsbolag ska se över möjligheten att öppna igen.

– Jag hoppas att kunna öppna igen. Annars känns det som den eller de som gjorde det här vinner. Jag vill försöka igen.

Kristina Falk Törnquist, med dottern Alice, sörjer kaféet.