ANNONS

Kafégäster fick mystiska utslag

Azita Houssini tror att klådan och utslagen beror på rottingstolen hon satt på i kaféet. Hennes läkare menar att det är en allergisk reaktion.
Azita Houssini tror att klådan och utslagen beror på rottingstolen hon satt på i kaféet. Hennes läkare menar att det är en allergisk reaktion.
”Det är ett handikapp, jag skäms”, säger Azita Houssini , om utslagen.
”Det är ett handikapp, jag skäms”, säger Azita Houssini , om utslagen.
Flera personer har sökt vård efter att ha drabbats av svåra allergiska reaktioner. De är övertygade om att det kommer från stolar på ett kafé i Kista galleria.

Nu ska miljöförvaltningen utreda händelsen och alla kaféer i gallerian ska kontrolleras för ohyra.
ANNONS

Azita Houssini hann bara sitta på rottingstolen på Espresso house i Kista i en halv minut innan hon plötsligt kände en intensiv klåda på armarna och ena skuldran.

Hon bytte snabbt till en annan typ av stol i kaféet. Några timmar senare hade besvären utvecklats till röda utslag som täckte armarna och hon fick rådet av sjukvårdsupplysningen att prova en receptfri allergimedicin.

Men det hjälpte inte. Hon sökte sig då till vårdcentralen i Husby. I väntrummet råkade hon stöta på Lina Augar som sökte vård för samma symtom, som enligt henne också uppstod omedelbart när hon suttit på en stol i kaféet. Hon kände i sin tur ytterligare en kvinna som råkat ut för samma sak.

– Klådan är fruktansvärd och jag skäms över utslagen, det har blivit som ett handikapp, säger Azita Houssini, som två veckor efter händelsen fortfarande har svåra problem.

På Espresso house bekräftar man att man mottagit klagomål.

– Vi har fått klagomål på stolarna och har skickat dem för sanering vid två tillfällen för att försäkra oss om att det inte ska vara något fel, säger Sofia Köhl, regionchef för Espresso house.

Samtliga rottingstolar skickades för drygt två veckor sedan till skadedjursbekämpningsföretaget Nomor.

Nomor hittade dock ingen ohyra, men sanerade ändå. Stolarna återställdes till kaféet förra tisdagen, men Nomor fick hämta dem igen dagen efter, efter nytt klagomål från en kund. Ingen ohyra hittades då heller.

På vårdcentralen i Husby känner man hittills till tre fall då personer sökt vård för utslag som de ska ha fått i samband med att de suttit på stolarna på Espresso house i Kista galleria.

ANNONS

Behandlande läkare tror inte att utslagen kommer från bett och hudprover har skickats in för analys.

– Jag tror att det är en allergisk reaktion snarare än bett från ohyra. Min patient har bara fått problem på de områden på kroppen där huden vidrört möblerna. Loppor och löss har en tendens att sprida sig över hela kroppen, säger Khosro Shoja Hamzeh, läkare hos Familjeläkarna i Husby.

På miljöförvaltningen i Stockholm stad har man mottagit ett klagomål om stolarna i kaféet.

– Vi ska utreda det här och ställa fler frågor till Espresso house. Vi ska även ta kontakt med kemikalieinspektionen. Det kanske rör sig om en enstaka händelse då någon tvättat stolarna med något ämne, säger Christer Edvardsson, förvaltningschef vid miljöförvaltningen.

Samtidigt inleder Kista gallerias driftchef Ulf Larsson en kontroll av alla kaféer i gallerian eftersom man trots allt vill försäkra sig om att det inte finns ohyra.

Enligt Sofia Köhl på Espresso house har inget annat rengöringsmedel använts än det som man normalt använder. Hon säger att de som nästa steg ska kontakta ­leverantörerna av stolarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.