Kaffe med dop(p) är kyrkans nya giv

Drop in-dop all inclusive. Det är vad Råsunda kyrka ­erbjuder nu på lördag.

– Det gäller att hänga med sin tid, säger kyrkoherden Johan Engvall.

Visst var de en smula tveksamma i början, Johan Engvall och hans medarbetare. Drop-in-dop lät lite hafsigt. Andra församlingar hade förvisso med framgång testat idén, men var den verk­ligen rätt för Råsunda?

– Vi bestämde oss för att prova. Och hafsigt ska det absolut inte bli. Där­emot lättsamt, högtidligt och glädjefyllt, säger Johan Engvall.

Tanken är att vem som helst nu på lördag mellan 13 och 16 ska kunna komma förbi Råsunda kyrka för ett dop. Kaffe med dopp, musik och allt annat som brukar ingå finns med i paketet. ”All inclusive” lovar kyrkan i sitt informationsblad.

Något kortare än en normal ceremoni kan det dock bli. Vill besökaren bjuda med några vänner går det bra.

– Tanken är att människor som oavsett ålder inte har döpt sig, eller för dem som har missat att döpa sitt barn, nu får möjlighet. Har till exempel den där lilla bebisen man en gång hade hunnit bli en illbatting som springer omkring innan dopklänningen hann på är det här ett ypperligt tillfälle att göra slag i saken, säger Johan Engvall.

Han sticker inte under stol med att detta är ett sätt att nå ut till nya besökare.

– Vi tror att de som haft ett positivt möte med kyrkan återvänder. Har man däremot inte haft något möte alls blir det drop-outs. Det har ju folk all rätt till i religionsfrihetens namn. Men vi vill naturligtvis att människor ska komma till oss.

En annan kyrka i Stockholm lockade nyligen med technomusik. Satsar ni mycket på nytänk nu?

– Kyrkan befinner sig inte i en position där vi kan styra och ställa. Vi måste anpassa oss och låta tusen blommor blomma. Sedan finns det alltid kritiker. Vissa tycker att kyrkan har blivit spretigare, och det har den kanske också. Men det behöver inte alltid vara dåligt.

Har kyrkan blivit roligare då?

– Absolut! Sverige har överhuvudtaget blivit roligare. Det har kommit nya människor till oss som tillfört en massa. Både sorg och glädje har blivit tydligare, det finns mycket gott i det, säger Johan Engvall.