ANNONS

Njut nu – om några år försvinner kaffedoften

Tre gånger om dygnet släpps det ut ljuv kaffedoft över Solna-Sundbyberg.
Tre gånger om dygnet släpps det ut ljuv kaffedoft över Solna-Sundbyberg.
Den karakteristiska kaffedoften i de centrala delarna av Solna och Sundbyberg är ett riktigt signum.
Men doften från Arvid Nordquists rosteri kan vara på väg bort – kaffebolaget utreder en framtida flytt.
ANNONS

Allt sedan 1961 har den angenäma kaffedoften spridit sig över Solna och Sundbybergs centrala delar. Då invigdes nämligen Arvid Nordquists kafferosteri i dåvarande Virebergs industriområde, som idag kallas Solna Business Park.

Sedan dess rostas, mals och paketeras det kaffe på löpande band i den lilla fabriken. Tre gånger per dygn öppnas rosteriets skorstenar, då man kyler ned det nyrostade kaffet. Särskilt vid lunchtid brukar det dofta extra mycket kaffe.

Utreder flytt av rosteriet

Men nu kan detta signum för trakten vara på väg att försvinna. Arvid Nordquist utreder nämligen en flytt från området. Kaffebolaget tittar på flera platser där man skulle kunna etablera ett nytt rosteri och nytt kontor, bland annat i den norra delen av Kronåsen i Sollentuna.

Enligt Erica Bertilsson, marknadschef på Arvid Nordquist, löper hyreskontraktet med fastighetsägaren Sagax ut år 2023, med möjlighet till förlängning till 2027.

”Mot bakgrund av detta har vi sedan en tid utvärderat olika alternativ till framtida lokalisering. Utvärderingen är inte klar och några beslut har inte tagits om när eller var någonstans bolaget skall flytta”, skriver hon i ett mejl.

Vill ha rosteri och kontor ihop

Företaget utreder olika alternativ, menar hon.

”Vi vill gärna även fortsättningsvis att kontor och kaffeproduktion skall ligga tillsammans. Det är en utmaning då kaffeproduktionen kräver en rationell hantering samtidigt som vi vill har en attraktiv lokalisering för alla anställda”, avslutar hon mejlet.

ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i i april 2016 berättade att kaffedoften skulle minska med 35 procent, på grund av nya utsläppskrav från Länsstyrelsen, väckte det starka reaktioner på Facebook. Många Solnabor och Sundbybergare berättade att de tyckte  det skulle vara trist om doften inte längre spreds över nejden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.