ANNONS

Kaffekok, rökelse och injera på etiopiskt julbord

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.
Mikal Alem visar den traditionella kaffecermonin med rökelse.
Kaffekok, kycklinggrytan doro wet och kanske en liten whiskey står på dagordningen när Mikals familj firar etiopisk jul i början av januari.
ANNONS

Högt upp i ett av husen vid Husby centrum släpper Mikal Alem in oss. Hon är klädd i en vit klänning med broderier i rött och guld, köpt i Etiopien.

– Det är en högtidsklänning, man har den vid jul, påsk och när man firar.


Alla recept för etiopiskt julfirande


Inne i hennes lägenhet doftar ingefära, lök och gurkmeja. På spisen står en kycklinggryta och puttrar: Doro wet.

– Det är den mest typiska etiopiska rätten, man äter den på påsk, jul, hela tiden. På julen är det den viktigaste rätten.

Mikal är 24 år gammal och har hunnit starta både etiopisk nattklubb och en etiopisk pop up-restaurang. På fredagar och lördagar lagar hon etiopisk mat på sushirestaurangen Nonna mitt emot Åhlens city. Men idag har vi hälsat på henne för att prata om julfirande.

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

De olika såserna äts på injera, en sur pannkaka. Foto: Anna Z Ek

Som många andra ortodoxa stockholmare brukar hon och hennes familj fira jul två gånger om. Först ett svenskt julfirande och sen ett etiopiskt julfirande eftersom den ortodoxa kyrkan firar jul 13 dagar senare.

– Mina småsyskon är födda här och hela familjen tycker att det är viktigt att vara en del av svenska traditioner. Men vi vill också hålla kvar i hemlandet.

Om doro wet är kronan på julmåltiden är injera grunden. Sura pannkakor gjorde på mjöl från säden teff. Brödet bryts i mindre bitar för att doppas och fyllas med de olika såserna och rörorna.

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

Kycklinggrytan Doro wet toppas med kokta ägg. Foto: Anna Z Ek

– Jag gillar de man köper bättre än hemlagade. De är från Etiopien och man får en helt annan smak av vattnet från hemlandet, det är surare.

Etiopiskt julfirande är ofta en heldagsfest, familj och vänner samlas vid lunch.

Hos vem träffas man?

– Hos den som är bäst på att laga mat, säger Mikal och skrattar.

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

Kaffet kokas länge, på låg värme i ett traditionellt keramikkrus. Mikal smaksätter kaffet med färsk ingefära. Foto: Anna Z Ek

Efter lunchen umgås man med släktingar, spelar spel och dricker lite whiskey. Till kvällen blir det middag, mer injeera med olika såser följt av en kaffeceremoni.

Kaffet ska enligt traditionen kokas på glödande kol vid ett kaffebord. Oftast får en av kvinna i uppdrag att koka och servera kaffet.

– Hon sitter vid kaffet och kokar det hela kvällen, hon reser sig knappt.

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

Mikal föredrar importerad injera – de får en särskild smak av etiopiskt vatten. Foto: Anna Z Ek

Genom att kaffet kokas långsamt på glöden får det en rundare smak, inte beskan från bryggkaffe. Mikal tycker om att smaksätta det med färsk ingefära.

Samtidigt som kaffet kokas lägger hon rökelse, små stenar av kåda, på glöden. En frisk skogsdoft fyller hennes lägenhet.

– Jag brukar baka en tårta till kaffet. Sen delar vi ut julklappar till varandra. Men det viktigaste på julen är att umgås och ha trevligt.

Mikal Alem i Kista lagar etiopisk julmat.

Mikal har startat både en etiopisk nattklubb och en etiopisk pop up-restaurang. Foto: Anna Z Ek

Fakta

Därför firar man jul 7 januari i Etiopien

  • Etiopisk jul firas enligt julianska kalendern den 7 januari.
  • Julfirandet börjar oftast med en lättare lunch efter 40 dagars fasta. På kvällen äter man en större festmåltid.
  • Släkt och vänner firar med lunch och middag, maten varierar med kycklinggrytan doro wet är en klassiker.
  • Till kaffet efter middagen delar man ut julklappar och mellan måltiderna spelar många kort eller tar en liten whiskey. Det är vanligt att man har en julgran.