Kaffets väg till koppen går via Näsby Park

Robert Petersson och Luis Acevedo rostar kaffebönor.
Robert Petersson och Luis Acevedo rostar kaffebönor.
Nu luktar det kaffe över Täby. I Näsby Park har ett litet kafferosteri slagit upp portarna.
– En helt ny värld har öppnat sig för oss, säger Robert Petersson.

En doft av kaffe lägger sig över parkeringsplatsen i Näsby Park i Täby. Här har Robert Petersson och Luis Acevedo gett sig in i kaffebranschen och öppnat upp ett litet kafferosteri.

– Allt som har med smaker att göra är delat men det är ett roligt sinne att arbeta med, säger Luis Acevedo samtidigt som han skummar mjölk till en cappuccino.

Hjärtat i lokalen är ett köksliknande rum med vita kaklade väggar och golvbrunn. Här står rostmaskiner och kaffemaskiner längs väggarna. En säck med råa kaffebönor står vid öppnad vid rosten.

”Jag är ingen rostmästare än men jobbar på det”

– Kaffevärlden är uppdelad i två delar, Arabica och Robusta. Sedan handlar det om olika sammansättningar för att få fram rätt smak. Jag är ingen rostmästare än men jag jobbar på det, säger Robert Petersson.

800 aromer i kaffe

Kaffe har ungefär 800 smakaromer i sig. Den lilla rosten som är igång tar bara 2,5 kilo åt gången och rostar en omgång bönor på mellan 10-12 minuter.

– En säck med kaffebönor väger ungefär 75 kilo så det tar ett tag att rosta allt med den här maskinen. En positiv sak är att jag inte behöver gå till gymmet sedan jag började jobba med kaffe, säger Robert Petersson när han bär bort en säck med bönor.

Köptes upp i maj

Mikrorosteriet Preferito startades i maj när de köpte upp företagsnamnet men bytte verksamhet. Efter en del pappersjobb och tillstånd kunde kaffeproduktionen sedan komma igång.

– Miljö och hälsomyndigheten var här och godkände lokalen och då var det inte så mycket att fundera på, det vara att köra igång, säger Robert Petersson.

Växande kaffetrend

Luis Acevedo visar upp olika kaffemaskiner som är under reparation och berättar samtidigt om kaffetrenden i Stockholm.

– Allt fler Caféer väljer att ta fram en egen sammansättning och få en specifik smak. Vi kan prova oss fram i små mängder och om något går fel är det inte så mycket som måste kastas, säger Luis Acevedo.

Koll på farmarna

Preferito har en leverantör av kaffebönor som har arbetat i kaffebranschen i många år. De vet vilka kaffefarmar som bönorna kommer ifrån och kan följa varje säck på vägen. Det är viktigt både för rosteriet och för de som odlar bönorna.

– Fairtrademärkningen är viktig och att vi vet att allt går rätt till. Dessutom har vi garantier att om något är fel så kan vi skicka tillbaka det, säger Robert Petersson.

Fakta

Andra kafferosterier i Stockholm

  • Kafferosteriet Koppar, Lidingö
  • Ingarö Rosteri, Värmdö
  • Kersh Kafferosteri, Värmdö
  • Waxholmskafferosteri, Vaxholm
  • Johan & Nyström, Stockholm
  • Karlbergs kafferosteri, Stockholm