Kägelbanan är inte ensam – klagomål har fått flera att stänga

Kägelbanan stänger efter klagomål. Buller. Ljudvolym. Klagomål.
Kägelbanan stängs efter klagomål.
Klagomålen från grannarna vägde tyngst och Kägelbanans konsertverksamhet läggs ner.
Men söderscenen är inte ensam – det finns fler som fått ge vika åt klagandet.
Håller staden på att tystna?

För en dryg vecka sedan meddelade Södra teatern att konsertverksamheten på Kägelbanan läggs ner på obestämd tid från och med den 16 juni. Detta efter att grannarna klagat på för hög ljudvolym.

Södra teaterns vd, Samuel Laulajainen, tyckte däremot inte att beslutet var särskilt drastiskt. Till DN förklarade han att de diskuterat mycket med grannar kring ljudnivåerna på konserter och besökarnas taxitrafik kring Mosebacke torg.

– Det är svårt. Vi vill ju kunna driva nöje och kultur även inne i stan, och inte förpassas till nåt industriområde utanför stan. Vi är ju Stockholms mest anrika kulturinstitution och vill fortsätta med nöjen. Så vi försöker lösa de, sa han.

Återkommande fenomen

Men Södra teatern och Kägelbanan är långt från ensamma om att tvingas ge vika för klagomålen. Exemplen på nöjesetablissemang som flyttat eller stängt under de senaste åren är många. Stureplansklubben Ambassadeur, vars lokaler huserat nattklubbar i över 70 år, har stängt för att bli kontor. Marie Laveau blev restaurang och på Kungsholmen rök klubblokalerna på Fleminggatan. Lägg där till nöjesinstitutionerna Debaser Medis, Göta Källare och Musikaliska gård som fått stänga.

Kändisarna reagerar

För två år sedan när Mitt i senast skrev om hur klagomålen tvingade livescener från innerstan var många upprörda över utvecklingen. Flera menade att man som innerstadsbo helt enkelt får leva med att det låter lite om kvällarna.

Den här gången, när Kägelbanan tvingas lägga ner sin konsertverksamhet, är det kändisarna som reagerar. På twitter skrev artisten Petter ”att bo supercentralt och gnälla på ljud rimmar inte” och skådespelaren Erik Jerka Johansson skrev på Instagram ”kan alla skitnödiga innerstadsbor som bor i innerstan och som vill bo i innerstan men INTE FATTAR att de bor i en innerstad FLYTTA från innerstan istället för att gnälla på ljud som HÖR EN INNERSTAD TILL”.