I höst kan du heja på Åkersbergabon Ronja Sjölander när hon och nio andra deltagare kämpar med degar och kristyrer i ”Hela Sverige bakar”. Att vara med i tävlingen har varit en dröm för henne ända sedan hon var tonåring:

– Mitt mål har alltid varit att komma med i programmet, ända sedan det sändes första gången 2014. Jag har alltid sagt att jag inte är någon tävlingsmänniska, men det väcktes en sida av mig som jag inte kände till.

Varför bakning?

– Jag är uppvuxen med en farmor som bakat med mig hela livet och har alltid varit intresserad av det. I skolan var jag strulig och hade koncentrationssvårigheter, men jag nördade ned mig i bakning och kände ”det här kan jag”.

De gör upp i Hela Sverige bakar 2024. Ronja i främre raden  t v.

De gör upp i Hela Sverige bakar 2024. Ronja i främre raden t v.

G.Liljevall AB

Ronja kom med i tävlingen på andra försöket. Ett tvärt kast från livet som småbarnsmamma med ”bajsblöjor och kräks”, och jobbet på Costcos bageri i Arninge. I stället blev det hotell med likasinnade och inspelning i somras, i ett jättetält vid Ulriksdals slott i Solna.

Vad var svårast?

– Det knepigaste var nog att lära sig baka utomhus, i ett tält. Det har jag aldrig gjort förut. Krämer sätter sig inte på samma sätt med drag, och när det är fuktigt och varmt. Du gör en smörkräm du gjort tusen gånger, men i tältet går käpprätt åt helvete.

Hur var det att baka framför TV-kameror?

– Kanske inte som man förväntar sig. Det var otroligt mycket folk bakom kulisserna och att ha någon bakom sig när man bakar, det var en utmaning. Men när jag är fokuserad går jag in i mitt.

Har du något favoritbakverk?

– Jag skulle faktiskt säga att det är kladdkaka. Det är en favorit som aldrig är fel. Men det jag tycker mest om att baka är franska bakverk som man kan dekorera fint.

Andra favoriter är mandelkubb och rulltårta.

Hela Sverige bakar har säsongspremiär den 2 oktober på TV4 Play och TV4.

Hur känns det?

– Jag är jättespänd och lite nervös inför personporträttet och hur jag ska framstå. Jag pratar ofta först och tänker sedan.