Kåldolmar – ett bra recept på integration

Abdi Ibrahim (i gul tröja) och Stefan Ekengren tilllagar Janssons frestelse.
Abdi Ibrahim (i gul tröja) och Stefan Ekengren tilllagar Janssons frestelse.
Järfällakocken Stefan Ekengren vill göra den svenska husmanskosten till en del av integrationen. Bland kåldolmar, inlagd strömming och kalops guidar han ett gäng SFI-elever, inte bara till den svenska maten, utan till hela den svenska kulturen.

– Det är i stort och i smått som människor kommer in ett samhälle. Via maten får vi gemensamma referenspunkter, det skapar möten, säger Stefan Ekengren.

Till vardags är han köksmästare på Görvälns slott. Nyligen släppte han kokboken ”Husman – Alla de klassiska rätterna (och några bortglömda)” och det var under arbetet med den som förlagets PR-ansvariga Josefin Ekman kläckte idén om att förena husmanskosten med integrationen och laga mat tillsammans med nyanlända.

LÄS MER: De lär sig de svenska uttrycken ”vassaste kniven” och ”pest eller kolera” på språkkafé

– Förra hösten var det mycket prat om hur många människor som kom till Sverige och att vi skulle öppna våra hjärtan. Sedan stängde politikerna gränsen och vi andra glömde nästan bort integrationen, säger hon.

Steget därifrån till att laga husmanskost är inte så långt.

– Flykt handlar inte bara om vad människor lämnar, utan också om det de kommer till. Mycket av ett lands kultur speglas i maten: hur den lagas och hur vi umgås kring den. Maten säger mycket om ett samhälle, säger Josefin Ekman.

En gång veckan träffar de en SFI-klass från Hermods i Kista för att lägga in sill, grava lax eller göra klappgröt.

LÄS MER: Angelica öppnade dörren för ensamkommande pojken Aman

En av dem som är med är Anna Mutesi. Bland de typiskt svenska råvarorna har hon en favorit:

– Jag tycker bäst om potatis! Den är god och mjuk. Och så passar den till all slags mat, både kyckling och kött.

Men det godaste de har lagat tillsammans med Stefan Ekengren är strömming, tycker hon.

– Svensk mat är gott och jag tycker inte att det är svårt att laga husmanskost, säger Anna Mutesi.

LÄS MER: Bebisjoller – ett språk alla förstår

Den här dagen står biff Lindström och Janssons frestelse på menyn.

– Och ska jag visa er det absolut bästa sättet att rosta potatis, hojtar Stefan Ekengren över deltagarnas entusiastiska prat.

Mina Samar har jobbat som kock och lagat mycket italiensk mat, men vill gärna lära den svenska husmanskostkonsten.

– Jag skulle vilja lära mig ännu mer! Den svenska maten är jättegod och enklare att laga än den italienska. Jag vill gärna höra om jag gör fel, så att jag kan lära mig att göra rätt.

LÄS MER: Nästa år ska Järfälla ta emot 233 nyanlända – så ska de få bostad

Fakta

Stefan Ekengrens Janssons frestelse

Stefan Ekengrens kokbok

4 personer

  • 800 g fastpotatis, skalad och strimlad
  • 2 gula lökar, finskivade
  • 40 g smör
  • 125 g ansjovis + spad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk orökt kaviar
  • ströbröd
  • smöt
  • salt
  • ansjovis till garnering

Gör såhär:

Fräs löken mjuk i smöret. Bottna en smord ugnsfast form med hälften av potatisen. Salta lätt, lägg ut ansjovis (spara spadet) i rader på potatisen. Salta lätt. Blanda grädde och kaviar i en skål. Häll ansjovisspadet över gratängen och därefter kaviargrädden. Tryck till potatisen så grädden skymtar. Strö över ströbröd, klicka över smör och grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 1 timme.