Kaliffa hetare än någonsin

Kaliffa hänger gärna på Babas i Högdalen.
Kaliffa hänger gärna på Babas i Högdalen.
Kaliffa trivs i Högdalen, men åker till Gambia så ofta han kan.
Kaliffa trivs i Högdalen, men åker till Gambia så ofta han kan.
Kaliffa bytte Dalen mot Högdalen och bygger på en studio i Gambia. I november släpptes hans debutalbum "Kalibreraren" och i sommar turnerar han både med eget band och tillsammans med Hoffmaestro.
– Jag är jätteglad att folk vill komma och lyssna på mig, säger han.

Klockan är tio på förmiddagen och Kaliffa hälsar glatt på killarna på Babas, som egentligen inte har öppnat ännu för dagen. Det är ett favoritställe i Högdalen och hans porträtt hänger på väggen ”Wall of fame” tillsammans med andra söderortsstjärnor.

– Det känns fint, säger han och strålar.

Kaliffa jobbade med både Petter och Ken Ring innan han började samarbeta med barndomskompisen Jens Malmlöf i Hoffmaestro. Nu har han turnerat med elvabannabandet i åtta år. Men det har dröjt innan det första egna albumet kom.

– Jag blev killen som gör hooks. Det är kul, men jag tänkte fan, nu får jag steppa upp mitt game. Jag ville göra ett eget album. Det är viktigt för mig att göra ett album, jag är lite old school.

Jens Malmlöf har producerat och varit med och skrivit flera av låtarna. Titeln ”Kalibreraren” var given.

– Jag kalibrerar mig in i musiken. Jag får ett beat som jag börjar sjunga till. Jag hittar en melodi och sedan växer texten fram.

Han sjunger att vi måste ”Sakta ner” på nya plattan, men själv drar han inte benen efter sig. Till sommaren turnerar han både på egen hand och tillsammans med Hoffmaestro. Han är till och med dubbelbokad, har en spelning på Uppsala reggaeafestival samtidigt som Hoffmaestro ska spela i England.

– Men jag försöker att ta det lugnt också. Jag försöker att vara i Gambia så ofta jag kan. Jag har en bit mark där och jag håller på att bygga ett hus och en studio. Jag vill gärna göra musik där, lite mer afro. Det kan bli andra samarbeten med västafrikanska musiker, lite mer kulturellt, det vore kul, säger Kaliffa och fortsätter:

– Det är perfekt, nu är det sommar där och när sommaren börjar här är det regnperiod där. Tänk att flytta med solen, det är min dröm.

Kaliffa växte upp i Dalen och hittade tidigt till musiken. Michael Jackson och Mc Hammer var idoler och i mellanstadiet hade han hiphop-bandet Tornados.

– Vi spelade in en video vid Dalens fritidsgård som är helt borta. Den skulle jag gärna se, säger Kaliffa och brister ut i sitt smittande skratt.

Kaliffa (från Hoffmeistro) har släppt sitt första soloalbum. Bilder från Babas i Högdalen.

Kaliffa fick en hit med ”Det strålar så om dig” förra sommaren. Foto: Stefan Källstigen

Han flyttade till Högdalen för tio år sedan, när han skulle få sitt första barn.

– Jag funderade på söder, men det är inte riktigt min grej. Jag är en riktig söderortspojke. Jag känner mig hemma här.

Vad är det bästa med Högdalen?

– Att det är så blandat. Jag gillar blandade områden, der ska inte vara så segregerat. Och skejtparken, vi hänger mycket där. Min son älskar den.

Nu letar Kaliffa efter ett band till sommarturnén. Han har fått smak på liveband efter åren med Hoffmaestro. Och han ser fram emot nya musikaliska samarbeten framöver.

– Det öppnar nya dörrar, jag gillar det. Men det ska vara genuint och komma från artisterna själva.

Fakta

Två spelningar på Grönan

Namn: Kaliffa Karlsson

Bor: Högdalen, uppvuxen i Dalen.

Aktuell: Med albumet Kalibreraren som släpptes i november och ett antal bokade spelningar i vår och sommar. Spelar bland annat på Gröna Lund två gånger, solo på lilla scenen och tillsammans med Hoffmaestro på stora scen.

Bästa med Högdalen: ”Att det är så blandat här, alla slags människor. Och skejtparken, vi hänger mycket där. Min son älskar den.”