107 träffar efter dna-sökning på rånmördare

cold-case-odenplan-pistolrån-kalla fall-rånmord
Butiksägaren blev skjuten i magen och dog på sjukhuset. Det var i december -98.
Kalla fall-gruppen har fått 107 personträffar efter familjesökningen på den okände rånmördaren från 1998.
– Det låter gigantiskt, men i det här fallet finns det ganska mycket data, säger Mats Pettersson.

Sent i går kväll fick polisens kalla fall-grupp i Stockholm svar på familjesökningen från Nationellt forensiskt centrum, NFC. Den okända dna-profilen som sökts på är mannen som rånade en kristallbutik på Odengatan för över 20 år sedan.

Resultatet blev 107 namn på personer som kan vara föräldrar eller barn till mannen. Även 68 matchningar som kan vara hans syskon har hittats i dna-registret. Det handlar alltså om personer som tidigare begått brott och blivit topsade – och på så sätt hamnat i dna-registret.

– Det låter som att det är gigantiska mängder. Men å andra sidan, till skillnad från spädbarnsmordet där vi inte har några iakttagelser och begränsat med data, finns det både vittnen och mer data från platsen, säger Mats Pettersson som är förundersökningsledare för polisens kalla fall-grupp i Stockholm.

Brett spektrum

Metoden är trubbig och det är inte ett exakt resultat. Analyssvaret kan göra att man hittar familj och släktingar, men det kan också vara personer som faktiskt inte är släkt med dna-profilen.

– Man söker lite bredare och det kan vara personer vars dna har vissa likheter, men det är ändå så pass intressant att det är något för oss att gå vidare med, säger Mats Pettersson.

Färre träffar i spädbarnsfallet

Spädbarnsmordet i Upplands-Bro 2002 är det andra kalla fallet som har fått träffar efter familjesökningen i dna-registret. Där har tolv personer identifierats som kan vara föräldrar eller barn till den okända kvinnan som är mamma till barnet.

Är det personer som tidigare dykt upp i utredningen? 

– Det vill jag inte kommentera just nu, säger Mats Pettersson.

Han vill inte heller säga något om var i landet personerna finns, men nästa vecka kommer gruppen börja titta på vilka de här personerna är och kartlägga varje individ.

– Nu måste vi fördjupa oss i det här. Vi kommer ha möten med specialister och prata igenom det här resultatet. Sedan när vi analyserat varje ärende och kartlagt personerna går vi vidare beroende på hur vi graderat dem. Vi sätter igång nästa vecka och sedan kommer det ta en tid.

NFC tar nu tag i de andra dna-sökningarna som står på tur: samlaren i Nacka, nedgrävda kroppen i Salem och skelettdelarna i Saltsjö Boo.