Kalla kårar runt Klockbacka

Det ser ganska läskigt ut, tycker tjejerna Mikaela Franzén, Josephine Ekengren och Sarah Bergsten om huset på Klockbackavägen i Klockbacka i Väsby som de använder i sitt avslutningsprojekt.
Det ser ganska läskigt ut, tycker tjejerna Mikaela Franzén, Josephine Ekengren och Sarah Bergsten om huset på Klockbackavägen i Klockbacka i Väsby som de använder i sitt avslutningsprojekt.
Läskigt, förbjudet och rykten om spöken. Väsbybon Sarah Bergsten och hennes klasskompisar kunde inte ha valt en mer passande plats när de spelar in skräckfilm vid husen i Klockbacka i Upplands Väsby.

Det snöar intensivt när Lokaltidningen Mitt i träffar Sarah Bergsten, Josephine Ekengren och Mikaela Franzén utanför ett slitet trevåningshus på Klockbacka­vägen. Det ser lika öde och slitet ut som det gjort en längre tid.

– Jag skulle nog inte våga gå in i det där huset även om jag fick det. Det ser hemskt ut, men det är synd att det får se ut så här. Jag har inte varit här förut trots att jag bor i Väsby, säger Sarah Bergsten.

Hon ryser till och det är inte bara på grund av vädret. Huset framför henne ser lite läskigt ut och det är inte konstigt att det går rykten om att det spökar här.

Men huset, som en gång i tiden användes som särskola, passar in i den skräckfilm som Sarah och hennes klasskamrater ska göra som ett av tre avslutningsprojekt på sin treåriga mediautbildning på Sollentuna fria gymnasium.

Trion har inte fått komma in och filma inomhus men de kommer att bygga upp en skräckliknande studio som ska likna miljön i huset.

– Det blir som på teve. Man bygger upp en miljö i en studio för att publiken ska luras tro att man verkligen är på en viss plats, säger Mikaela Franzén.

Hon blev förvånad över att fastighetsägaren Savana inte tillät tjejerna att filma inomhus.

Vesko Mijac, vd för Savana, säger att flickorna inte fick filma eftersom det är lätt att skada sig.

– Skaderisken är väldigt stor för vi har haft stora problem med skadegörelse i det aktuella huset och i området, säger Vesko Mijac.

Mikaela Franzén har engagerat sig i Klockbacka.

– Jag tror att det kan stämma att det faktiskt spökar här och var. När jag för flera år sedan tog bilder vid en barack som ligger en bit från det här huset fick jag med ett ansikte i en av lokalerna, berättar Mikaela Franzén med inlevelse.

I samma byggnad såg Mikaela även en bår och ett antal tomma patronhylsor.

– Det var ganska ruggigt där. Man undrar ju vad det har varit för verksamhet där tidigare, säger hon.

I mars ska skräckfilmen visas på skolan och läggas ut på nätet.

– Vi har mycket jobb framför oss men det är kul med rörlig bild, säger Mikaela Franzén.