ANNONS

Få kalla mord klaras upp

Mordet på fondmäklaren Dennis D’agostino år 2000 är ett av fyra ouppklarade mord i Nacka
Mordet på fondmäklaren Dennis D’agostino år 2000 är ett av fyra ouppklarade mord i Nacka
Få kalla mord klaras upp.
Men att strunta i att utreda kalla mordfall är inte ett alternativ, enligt kriminolog Sven Granath.
– I ett längre perspektiv är det viktigt att utreda även de äldre morden, att samhället visar att man inte kommer undan, säger Sven Granath.
ANNONS

Sven Granath är kriminolog och har tidigare varit verksam vid Brottsförebyggande rådet. I dag jobbar Sven Granath som analytiker vid polisen.

När Mitt i återger att polisens kalla fall-enhet under två års tid klarat upp endast två mordfall är det inget som får Sven Granath att lyfta på ögonbrynen.

”Betydande andel”

– Det är generellt väldigt sällan mord som legat ouppklarade i över ett år blir lösta. Med tanke på att det begås totalt 25 till 30 mord i Stockholms län varje år är varje uppklarat fall en betydande andel, de fallen är viktiga. Skulle det handla om bilstölder, som är omkring tusen i länet per år, då skulle det inte var en effektiv uppklarning, säger Sven Granath.

Sven Granath fortsätter:

I ett längre perspektiv och för brottsoffrens skull är det viktigt att utreda även de äldre morden, att samhället visar att man inte kommer undan.

– I ett längre perspektiv och för brottsoffrens skull är det viktigt att utreda även de äldre morden, att samhället visar att man inte kommer undan. Man ska inte ifrågasätta effektiviteten i utredningarna. Däremot förebygger utredningar av kalla fall inte omedelbart nya grova brott. Då är det viktigare att klara upp aktuella mord som har begåtts de senaste månaderna och inte för tjugo år sen.

Detta eftersom gärningspersonerna troligen fortfarande är kriminellt aktiva och risk finns för hämndaktioner.

ANNONS

Liksom Mats Pettersson, förundersökningsledare vid polisens enhet för kalla fall, befarar Sven Granath att de kalla morden kommer bli fler i framtiden.

Effektiviteten av utredningarna av kalla fall ska inte ifrågasättas, däremot förebygger utredningarna inte grova brott, säger kriminologen Sven Granath. Foto: Lise-Lotte van der Meijs

– Morden i kriminella miljöer blir fler och andra mord blir färre. Det gör att vi kommer att få en drös ouppklarade brott. Det handlar inte bara om tystnadens kultur utan också om att morden är svårlösta av rent tekniska orsaker, säger Sven Granath.

Ändrat karaktär

Enligt Sven Granath har morden i Stockholm ändrat karaktär. Tidigare klubbades, knivhöggs eller misshandlades offren till döds.

– I dag är det färre mord som sker med basebollträ och kniv där gärningspersonen lämnar dna-spår efter sig.

Istället skjuts allt fler ihjäl. Vid skjutningarna lämnas sällan några dna-spår.

Det är fler skjutningar som är välplanerade

– Det är fler skjutningar som är välplanerade, säger Granath.

Iain Cameron, professor på Centrum för polisforskning på Uppsala universitet, instämmer med Sven Granath om att antalet uppklarade kalla mordfall är ett godkänt antal:

–  Sverige har en förhållandevis bra uppklarningsprocent såvitt gäller mord. Cold cases är dock svåra att utreda, säger Iain Cameron.


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.