Kallades terrorist – räknas inte som förtal

Abdullah Bozkurt
Abdullah Bozkurt
Abdullah Bozkurt kallades för terrorist av en kvinna som uppmanade folk att spotta på honom. Men det var inte förtal eller uppvigling, enligt åklagaren, som lägger ner förundersökningen.

”Abdullah Bozkurt du är en terrorist” så skrev en kvinna i 40-årsåldern som misstänktes för förtal och uppvigling. I inlägg på sociala medier uppmanade hon även folk att spotta på honom.

Men det var inte förtal eller uppvigling, enligt åklagare Fredrik Ingblad, som nu valt att lägga ner förundersökningen.

En del av konversationerna på sociala medier skrevs på turkiska och en tolk har därför varit inkopplad.

– Utifrån kontexten och hur orden kunde tolkas, så kunde jag inte visa på att det var en uppmaning till brott. Man får också säga oförskämda saker, säger åklagare Fredrik Ingblad.

Mitt i har tidigare berättat om Abdullah Bozkurt som flydde från Turkiet och massarrestering av journalister. I Sverige hoppades han på att han skulle få leva i fred. Men förföljelsen av honom och hans familj fortsatte i Rinkeby och han tvingades att flytta.

”Fruktansvärda nyheter för kritiker som jag”

Abdullah Bozkurt

Bara en dag efter att han flyttat in i en lägenhet i Rinkeby, i april förra året, ska en svensk-turkisk kvinna och fyra män ha knackat på dörren.

Samtalet blev snabbt hotfullt och liknade ett förhör, berättar Abdullah Bozkurt.

– De sa till mig att de inte ville bo i samma hus som en förrädare och terrorist.

Samma dag kände sig familjen tvingade till att flytta från Rinkeby.

Fick flera dödshot

Men trakasserierna slutade inte. På social medier skrev kvinnan, som knackat på hans dörr, att han var en terrorist, uppmanade folk att spotta på honom och berättade också till vilket området han flyttat. Det ledde till hätsk stämning i kommentarsfält och att Abdullah Bozkurt fick flera dödshot.

I bevismaterialet som presenterats för åklagare Fredrik Ingblad fanns flera biler på inlägg som kvinnan postat på facebook om Abdullah Bozkurt.

Rättsexpert och före detta överåklagare Sven Erik Alhem anser att Abdullah Bozkurt snarast bör begära överprövning.

– Personligen tycker jag att det ska väckas åtal och det är angeläget att omgående begära överprövning och argumentera för vilka men det har medfört för honom.

I fall om förtal är det ofta upp till målsäganden själv att väcka åtal. Men idag är det också lättare för åklagare att väcka åtal om förtal bland annat eftersom att lagtexten är mindre begränsande än tidigare. Åklagarnas praxis har också påverkats. Även spridning har inverkan på när man överväger att väcka åtal om förtal.

”Personligen tycker jag att det ska väckas åtal”

Sven Erik Alhem

Abdullah Bozkurt vet inte hur han ska fortsätta.

– Jag vet inte hur eller om jag ska driva det här vidare. Jag är orolig att personer som trakasserar på det här sättet ska tro att de kommer undan med att göra så och att det ska vidga begreppet straffrihet, som naturligtvis är fruktansvärda nyheter för kritiker som jag.

Mitt i har sökt kvinnan som var föremål för brottsutredningen.