ANNONS

”Kalle är roligare än drottningen”

Roderick Lingsberg firar i år sin andra jul i Sverige. Han är öppen för nya kulturer och tycker att det konstigaste med julen är att vi äter risgrynsgröt.
Roderick Lingsberg firar i år sin andra jul i Sverige. Han är öppen för nya kulturer och tycker att det konstigaste med julen är att vi äter risgrynsgröt.
Julgröt, dans runt granen och Kalle Anka prick klockan 15. Att se den svenska julen i ett utifrån-perspektiv kan vara både roligt – och lite konstigt.
ANNONS

Julen är en av våra mest älskade traditioner. Men hur ser den svenska julen ut för någon som tidigare firat jul i en annan kultur tidigare?

För sångaren, täbybon och tillika engelsmannen Jeremy Carpenter var inte julen den första högtiden han kom i kontakt med när han flyttade till Sverige.

– Det var faktiskt innan, då jag träffade min fru i London. Hon och jag var en del av en ensemble där det var många svenskar och tillsammans firade vi midsommar. Det var en smått surrealistisk syn att se alla som dansade runt en stång i trädgården och sjöng små grodorna. Det förberedde mig lite för julen, säger han.

Jeremy säger att det finns en del likheter mellan en engelsk och svensk jul.

– Vi firar dock stort först på juldagen och inte på julafton som här. Familjen samlas alltid i England också, maten är på många sätt likadan, fast sill i så många olika varianter är vi inte vana med hemma i England.

Att vi sitter bänkade prick klockan 15 för att se på Kalle Anka kan han också känna igen.

– Fast då är det inte Kalle Anka vi tittar på, utan Drottningen som håller tal. Då stannar hela England upp för att lyssna. Kalle Anka är nog roligare.

Vallentunabon och föredetta Pekingbon Roderick Lindsberg firar i år sin andra jul i Sverige. Även han har noterat en del konstigheter med vårt julfirande.

Det mest konstiga enligt Roderick är risgrynsgröten, säger han.

ANNONS

– Att man äter ris med grädde, kanel och socker är helt annorlunda mot hur vi äter ris i Kina. Där ska riset vara för sig självt.

När Roderick kom till Sverige var jul något helt nytt.

– I Kina är det nyåret som vi firar stort istället. Då samlas vi också hemma med familjerna och äter en massa mat.

Hemma hos familjen Carpenter i Täby firas inte julen traditionsenligt svenskt.

– Nej, det blir en mix av den svenska och engelska julen. Vi har ett litet julbord men inte hela paketet. Oftast är det lite annorlunda, min son är galen i skaldjur och fisk, så ett år hade vi sushi på julbordet.

Ofta kan morfar gnata lite över att det fattas saker på julbordet.

– Men då brukar han få ta med det själv, skrattar Jeremy.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.