Kalle Zackari sadlar om till gympalärare

Kalle Zackari Wahlström vill aktivera ungdomarna i skolgympan i det nya programmet "Gympaläraren". Här tillsammans med eleverna Frida och Sofja.
Kalle Zackari Wahlström vill aktivera ungdomarna i skolgympan i det nya programmet "Gympaläraren". Här tillsammans med eleverna Frida och Sofja.
Kalle Zackari Wahlström tillsammans med eleverna Linn, Max, Jesper och Hanna.
Kalle Zackari Wahlström tillsammans med eleverna Linn, Max, Jesper och Hanna.
Snart kommer du kunna se Skarpnäcksbon Kalle Zackari Wahlström hoppa in som gympalärare i tv.

– Det som Jamie Oliver gjorde för skolmaten borde jag göra med skolgympan, säger han.

Den 8 mars kommer du kunna se Skarpnäcksbon och träningsgurun Kalle Zackari Wahlström byta ut gymmet mot gympasalen. Nu ska han träna med skolungdomar.

– När vi spånade fram idéen tyckte vi att det som Jamie Oliver gjorde för skolmat borde jag göra för skolgympan, säger han.

Sverige är det land som har minst skolidrott i Europa och cirka en fjärdedel skolkar från idrottslektionerna. Detta är något som Kalle Zackari i sin nya serie ”Gympaläraren” vill ändra på.

– Jag rörde nästan ingenting på mig förrän jag kom upp i vuxen ålder. Det hade varit så mycket lättare om jag hade förstått att det var härligt att röra på sig. Därför måste jag tala om det för skolbarnen, säger han.

Under sju avsnitt återvänder han till sin gamla högstadieskola i Ösmo, Nynäshamn. Där hjälper han en klass ungdomar att hitta glädjen i träningen.

– Alla barnen har sina egna utmaningar. Programserien handlar inte om några fysiska mål, som att gå ner i vikt. Det handlar om att lyfta frågan; vad kan man göra i sitt barns liv för att få dem att träna? säger han.

Storstadsbarnen är precis lika inaktiva enligt Kalle Zackari Wahlström. De har till och med mer begränsade möjligheter att röra på sig.

– Min producent bodde i Gubbängen, men sålde lägenheten och flyttade till hus efter programmet. Barn som bor i stan tar inte en spontan cykeltur, det är för farligt, säger han.

Kalle själv lämnade Odenplan för Pungpinan tillsammans med sonen och frun och tv-profilen Brita Zackari för cirka ett år sen. Paret har dessutom ett barn på väg.

– I Skarpnäck finns det massor med cykelvägar och gröna ytor att springa på. Jag är så glad att jag har det här att ge till mitt framtida barn, säger han.

Hans främsta råd till föräldrar för att aktivera sina barn är att göra träningen till något roligt, men också att alltid fortsätta tjata.

– Min son tycker inte alls att det är kul med träning. Han gillar inte hockey och fotboll som jag gjorde och det är okej. Nu har han börjat med parkour. Som vuxen ska man aldrig sluta förslå och erbjuda alternativ för träning till sitt barn.

Serien kommer att sändas med start den 8 mars, varje tisdag i sju avsnitt på SVT 1.

Tips från Kalle: Så får du igång dina barn

1) Börja tänka att träna är en viktig sak för dina barn. Barn i dag i skolan får en surfplatta men ingen skolgård.”

2)Gå ut med ditt barn. Man behöver inte göra något speciellt, men forskning visar att om vi bara är ute så kommer vi röra på oss. Följer du med är det större risk att barnet faktiskt går ut.

3) Linda ur barnen ur bomullen. Låt dem gå hem själva från skolan.

4) Fortsätt erbjuda alternativ. Om barnen inte en sport kanske de gillar en annan, fortsätt alltid att tjata.