Daniel Källenfors om IS-återvändare på Lidingö ”Polisiär fråga”

Uppgifterna kommer från Säpo.
Uppgifterna kommer från Säpo.
Lidingö är en av de nio kommuner i Stockholm som enligt uppgifter från Säpo kan tvingas hantera IS-återvändare.
– Vi har inte fått mer information än så. Det är en polisiär fråga, säger Daniel Källenfors (M), kommunalråd.

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.


Lidingö är en av de nio kommuner i Stockholm som på en lista som bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen kan komma att tvingas hantera IS-återvändare som befinner sig eller har befunnit sig i Syrien.

– I veckan har vi fått information om att någon som är hemmahörande på Lidingö är en återvändande terrorist från IS. Vi har inte fått mer info än så, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det är oklart om den aktuella individen eller individerna är i Syrien, är på väg hem, eller redan befinner sig på Lidingö.

– Det vet vi inte. Vi har inte fått någon information om det. Men vi står i tät kontakt med polisen, säger Daniel Källenfors som också betonar att det inte föreligger någon förhöjd hotrisk på ön till följd av uppgifterna.

Ska sitta i fängelse

Lidingö stad har riktlinjer för hur staden ska arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism. Men Daniel Källenfors betonar att frågan om återvändande IS-terrorister ska hanteras av polisen.

– Det är en polisiär fråga. Vår inställning är att terrorister ska sitta i fängelse och inte vara ute på Lidingös gator.